Δημοσκόπηση Energia.gr: Περισσότεροι από 8 στους 10 Απορρίπτουν την Ακολουθούμενη Πολιτική στο Πρόβλημα του Υψηλού Ενεργειακού Κόστους στην Ελλάδα

Δημοσκόπηση Energia.gr: Περισσότεροι από 8 στους 10 Απορρίπτουν την Ακολουθούμενη Πολιτική στο Πρόβλημα του Υψηλού Ενεργειακού Κόστους στην Ελλάδα
energia.gr
Δευ, 3 Ιανουαρίου 2022 - 14:42

Την απόλυτη αντίθεση των Ελλήνων πολιτών στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας αλλά και της αντιμετώπισης της οξείας ενεργειακής κρίσης που έχουν φέρει οι αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αναδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Energia.gr, που ολοκληρώνεται σήμερα. Πάνω από το 80% των

συνολικά 445 απαντήσεων δείχνουν την απόρριψη της πολιτικής της πρόωρης απολιγνιτοποίησης και της εγκατάλειψης των ερευνών των εγχώριων υδρογονανθράκων που είτε έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, είτε έχει εκφράσει διά των πλέον επισήμων χειλέων.

Ειδικότερα, το 40,7% των συμμετεχόντων στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση του Energia.gr, που ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2021, θεωρούν ότι η ακύρωση των σχεδίων για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, και η ταυτόχρονη βελτίωση της απόδοσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με εγκατάσταση συστημάτων συστήματα διακράτησης και διαχείρισης των εκπομπών (τεχνολογία CCUS), έτσι ώστε να καταστήσει ανταγωνιστικό το κόστος της εγχώριας παραγωγής από στερεά καύσιμα – αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Από κοντά, άλλο ένα 40,2% ζητά να επισπεύσει η Ελλάδα τις έρευνες για παραγωγή φυσικού αερίου από εγχώρια κοιτάσματα, καθώς θεωρούν ότι έτσι, σε λίγα μόλις χρόνια, θα έχει εξασφαλίσει άφθονη και φθηνή ενέργεια για τοπική κατανάλωση και εξαγωγές.

Μόλις ένα 15,7% όσων συμμετείχαν ζητούν από την κυβέρνηση να αψηφήσει το υψηλό κόστος που συνεπάγεται για τον Έλληνα καταναλωτή η – ήδη εξαγγελθείσα και δρομολογηθείσα με ρυθμούς «κατεπείγοντος» - απολιγνιτοποίηση και να προχωρήσει ακάθεκτη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης και υδρογόνου με στόχο την απόλυτη κυριαρχία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα σε λίγα χρόνια με στόχο την ενεργειακή αυτοδυναμία της χώρας. Στο σημείο αυτό είναι εμφανής η αντίφαση ανάμεσα στην αμείλικτη ενεργειακή και οικονομική πραγματικότητα της χώρας με την ουτοπική και ιδεοληπτική αντιμετώπιση του τομέα της ενέργειας σε επίπεδο πολιτικής, υπό την επιρροή και των αντίστοιχων αντιλήψεων που επικρατούν στα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ (και, επιπλέον, και με σαφείς γεωπολιτικές προεκτάσεις, όπως δείχνουν οι σχέσεις με την Ρωσία το τελευταίο διάστημα). Ακόμη εμφανέστερη είναι η συνειδητοποίηση από το ευρύ κοινό – και στην Ελλάδα – πως αυτή η αντίφαση έχει, πλέον, φτάσει στα όριά της.

Τέλος, ένα ισχνό 3,4 προκρίνει την επέκταση και αύξηση των επιδοτήσεων σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών, στέλνοντας τον λογαριασμό στην ΕΕ, και την θέσπισή τους σε μόνιμη βάση ως μέτρο αντιστάθμισης. Πιθανότατα, αυτό το εύρημα να αποτελεί ένδειξη του ότι το ευρύ κοινό έχει συνειδητοποιήσει ότι μία τέτοια πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο έκτακτες συνθήκες, σαν την τρέχουσα, χωρίς να οδηγήσει σε μόνιμες στρεβλώσεις της αγοράς.

Το energia.gr, αφού υπογραμμίσει, για άλλη μια φορά, ότι οι συγκεκριμένες έρευνες γνώμης δεν είναι επιστημονικές αλλά αποτυπώνουν μία ενδεικτική εικόνα των διαθέσεων της κοινής γνώμης σε σημαντικά θέματα της εγχώριας ενεργειακής επικαιρότητας, θα ήθελε ευχαριστήσει όσους αναγνώστες του συμμετείχαν στην παρούσα δημοσκόπηση και να ανανεώσει το ραντεβού με το κοινό με μία νέα διαδικτυακή έρευνα για άλλο ένα επίκαιρο ζήτημα της ενεργειακής ατζέντας της χώρας μας. Και, φυσικά, με την ευχή το 2022 να μην έχει δυσάρεστες ενεργειακές εκπλήξεις, όπως, δυστυχώς, μάς επιφύλασσε η χρονιά που μόλις έφυγε…