Όπως όλοι γνωρίζουμε το 2021 έκλεισε με ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε πολλαπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι,ενώ και το πετρέλαιο έχει ανατιμηθεί κατά 50% τους τελευταίους 12 μήνες. Όπως εξηγούμε στο κύριο άρθρο μας της 31/12 με τίτλο « Το υψηλό ενεργειακό κόστος εκτροχιάζει την οικονομία στην Ευρωζώνη», οι υψηλές ενεργειακές τιμές που επιμένουν εδώ και εξ μήνες, μοιραία οδήγησαν

σε μια τιμαριθμική έκρηξη και τον πληθωρισμό να τρέχει στο υψηλότερο επίπεδο 20ετιας απειλώντας για μια ακόμα φορά μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και όχι μόνο. Με το υψηλό ενεργειακό κόστος να ευθύνεται για τις ανατιμήσεις εκατοντάδων προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη την παραγωγική αλυσίδα.

Μπορεί το τελευταίο δεκαήμερο να παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου, και συνεπακόλουθα σε αυτές του ηλεκτρισμού,στα ευρωπαϊκά ενεργειακά χρηματιστήρια αποτέλεσμα καθαρά συγκυριακών παραγόντων ( λχ. αύξηση προσφοράς LNG, υψηλότερες θερμοκρασίες κα) αλλά είμαστε ακόμα στην καρδιά του χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι η επάρκεια προμήθειας φ.αερίου για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο θα εξακολουθήσει να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που θα καθορίζει τις ενεργειακές τιμές και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική πολιτική.

Σε ότι αφορά τον νέο χρόνο που τώρα ξεκινά και το τι μέλλει γενέσθαι στον ενεργειακό τομέα θα περιοριστούμε σε δυο απλές παρατηρήσεις αποφεύγοντας τον πειρασμό για μια ενδελεχή ενεργειακή ανάλυση την οποία και θα επιχειρήσουμε εν ευθέτω χρόνο.

* Ολόκληρο το κείμενο στη στήλη Σχόλιο εδώ