Η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Rosneft ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε νέα στρατηγική έως το 2030 με στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, νωρίτερα δηλαδή από την προθεσμία που έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν πει ότι η ισορροπία

μεταξύ των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουμε και αυτών που απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα πρέπει να είναι μηδενική έως το 2050 για να αποφευχθούν τα καταστροφικά επίπεδα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Ρωσία, το νούμερο 4 στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, έχει δηλώσει δια στόματος Πούτιν ότι στοχεύει μεν στην ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα αλλά όχι νωρίτερα από το 2060.

Η Rosneft, στην οποία η BP κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επιτύχει τους στόχους της για τις εκπομπές «μέσω μιας σειράς ενεργειών», συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, της εξάλειψης της τακτικής ανάφλεξης του φυσικού αερίου και της εξοικονόμησης ενέργειας και τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Ως μέρος των προσπαθειών για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μερίδιο του φυσικού αερίου στη συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων θα αυξηθεί στο 25% έως το 2025.