Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και αυτή την εβδομάδα οι τιμές της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στη χώρα μας, ξεπερνώντας πολλές φορές και τη μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το περασμένο μήνα. Η δε μέση τιμή του χονδρεμπορικού κόστους για τον μήνα Δεκέμβριο διαμορφώνεται στα 226.99 ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία του EnergyLive, ενώ για αύριο θα διαμορφωθεί στα 231.83, ανά μεγαβατώρα.

 

Πηγή: EnergyLive

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι τιμές C02 σκαρφαλώνοντας στα 88.88 ευρώ/τόνο, όταν ένα μήνα πριν στα 60.63 ευρώ/τόνο. Οι εκτιμήσεις δε αναλυτών κάνουν λόγο για μεγαλύτερη αύξηση τους επόμενους μήνες.

Πηγή: Ember

Είναι δεδομένο πια πως αυτές οι υψηλές θα καταγράφονται και το επόμενο διάστημα, γεγονός που οδηγεί χώρες, όπως τη Γαλλία, να μελετούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους καταναλωτές από την απότομη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Βουλγαρία επίσης αναμένεται να ζητήσει την έγκριση της Ε.Ε. για τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στο 10% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 για να αντισταθμίσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Στη χώρα μας οι χθεσινές ανακοινώσεις για τη στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση ήρθε να επιβεβαιώσει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το τελευταίο διάστημα, για τη λήψη νέων μέτρων στο μέλλον στην κατεύθυνση του περιορισμού των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, ώστε να εισάγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Στην Εσθονία, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι 49% υψηλότερη απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Τράπεζα της Εσθονίας. Οι συνέπειες είναι ίδιες με άλλων χωρών, όπως η δική μας, με βασικότερη την αύξηση του κόστους υπηρεσιών και αγαθών.

Στην Ισπανία, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα το φράγμα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να είναι σχεδόν τετραπλάσιες, σε σύγκριση με το 2020. Ο Δεκέμβριος έχει ήδη μέση τιμή χονδρεμπορικού κόστους 205,5 ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 12 ευρώ πάνω από τον μέσο όρο του Νοεμβρίου των 193,43 ανά μεγαβατώρα. Επίσης, να επισημανθεί πως τον Οκτώβριο καταγράφηκαν από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με μηνιαίο μέσο όρο 200,06 €/MWh.