Ισχυρό ενδιαφέρον επιδεικνύει ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ κρίνοντας από την επίσκεψη την Δευτέρα και Τρίτη στην Αθήνα, και την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, του νέου CEO της εταιρείας, Μarkus Kredder. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του στην Ελλάδα ως επικεφαλής της RWE. Να θυμίσουμε ότι η RWE έχει ήδη συμφωνήσει 

με τη ΔΕΗ για κοινές επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρείας ωστόσο φαίνεται να μην περιορίζεται σε αυτή τη συνεργασία με τη ΔΕΗ αλλά να επεκτείνεται και στα υπεράκτια αιολικά, αγορά που στην Ελλάδα αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα, καθώς και στο υδρογόνο.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα εξάλλου, στις 15 Νοεμβρίου, η RWE ανακοίνωσε στους επενδυτές την έναρξη του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος στην 123χρονη ιστορία της, ύψους 50 δισ. ευρώ, σε πράσινες εφαρμογές έως το 2030, με στόχο την αύξηση της συνολικής δυναμικότητας ΑΠΕ σε περίπου 50 GW. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει υπεράκτια και χερσαία αιολικά, ηλιακά, μπαταρίες, flexible παραγωγή και υδρογόνο στις ελκυστικές αγορές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της περιοχής του Ειρηνικού (APAC). Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πολλά υποσχόμενων αγορών για την περαιτέρω ανάπτυξη της γερμανικής εταιρείας στις ΑΠΕ και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνεργασία της θυγατρικής RWE Renewables με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (100% θυγατρική της ΔΕΗ) για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 2 GW στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως εξ’ άλλου έγινε γνωστό έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ώστε από τις αρχές του επόμενου έτους, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables Hellas θα έχουν συστήσει την κοινή εταιρεία στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει εννέα ηλιακά έργα (υπό ανάπτυξη)  συνολικής ισχύος 940 MW και παρόμοιου μεγέθους έργα η RWE, τα οποία διασφάλισε μέσω εξαγοράς στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.