Η Gazprom δεν χειραγωγεί την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Αυτό τόνισε ο καθηγητής Andrey Konoplyanik, Σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή της Gazprom export LLC, Co-chair από ρωσικής πλευράς του έργου Stream 2 “Internal Markets” του Russia-EU Gas Advisory Council, κατά την ομιλία του στο πρόσφατο 25ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.

Ο Ρώσος καθηγητής αποδόμησε με πλήρη λεπτομέρεια τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν σε βάρος της Gazprom ότι κρύβεται πίσω από το άλμα των τιμών αερίου των τελευταίων μηνών και τόνισε πως ο Όμιλος ανέλαβε στο ακέραιο της ευθύνες του έναντι των Ευρωπαίων πελατών του. Αναφέρθηκε παράλληλα εκτενώς στο ρόλο της Ρωσίας στην αγορά αερίου και στις προοπτικές που διανοίγονται γι΄αυτή υπό το πρίσμα της υφιστάμενης κρίσης τιμών στην Ευρώπη, λέγοντας πως κατά τον ίδιο, υπάρχει μια σχιζοφρενική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στις τιμές καθαυτές και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών ότι ενώ «δεν ξέρουν τί θέλουν», εν τούτοις «καταρτίζουν διάφορα σχέδια για την αγορά».

Μίλησε, ακόμη, για τα θεμελιώδη διαρθρωτικά δεδομένα και τους παράγοντες που είναι πιθανό να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την αγορά φυσικού αερίου, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ρωσία.  

Ποιος είναι όμως ο καθηγητής που προασπίστηκε τη φήμη του ενεργειακού κολοσσού της χώρας του;  

Ο Andrey Konoplyanik είναι ενεργειακός οικονομολόγος. Αποφοίτησε και έλαβε το διδακτορικό του το 1978 καθώς και διδακτορικό στη διεθνή ενεργειακή οικονομία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Διοίκησης, το 1995. Επίσης είναι καθηγητής από το 2012 στο Ρωσικό Πανεπιστήμιο Πετρελαίου & Αερίου Gubkin, κατέχοντας την έδρα των «Διεθνών Επιχειρήσεων Πετρελαίου & Αερίου».

Στο τέλος της δεκαετίας του '70 και έως και τη δεκαετία του '80 ερεύνησε τα διεθνή ενεργειακά θέματα στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας & Διεθνών Σχέσεων, της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, ενώ το διάστημα 1990-91 εργάστηκε ως επικεφαλής ειδικός στην Επιτροπή Κρατικού Σχεδιασμού της ΕΣΣΔ στο τμήμα ανάλυσης αγοράς, τμήμα εξωτερικών οικονομικών σχέσεων.

Αμέσως μετά και έως το 1993 ο κ. Konoplyanik υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Καυσίμων και Ενέργειας της Ρωσίας, με ιδιαίτερη ευθύνη για τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Το 1996-1999 εργάστηκε ως Εκτελεστικός Διευθυντής της Ρωσικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ από το 1999 έως το 2002 υπήρξε Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανάπτυξης Ενεργειακής και Επενδυτικής Πολιτικής και Χρηματοδότησης Έργων με έδρα τη Μόσχα. Υπό αυτή την ιδιότητά του, και ως μη επιτελικός σύμβουλος του ρωσικού Υπουργείου Ενέργειας, συνέβαλε στην εκπόνηση της Ρωσικής Ενεργειακής Στρατηγικής έως το 2020.

Επίσης, από το 1993 έως το 2002 εργάστηκε ως εξωτερικός σύμβουλος του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Evgeni Gaidar, ενώ από το 1997 έως το 2002 ήταν επίσης, επισκέπτης καθηγητής για τις διεθνείς αγορές ενέργειας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διοίκησης της Μόσχας.

Ακόμη, από τον Μάρτιο του 2002 έως και τον Μάιο του 2008, ο κ. Konoplyanik υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Energy Charter Secretariat στις Βρυξέλλες.

Eπέστρεψε στην Μόσχα, όπου εργάστηκε ως Σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, της Neftegas Services BV, στο υποκατάστημα της ρωσικής πρωτεύουσας, και ως Σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Gazprombank, της οποίας υπήρξε στη συνέχεια Διευθυντής του τμήματος ρύθμισης ενεργειακών αγορών. Από τον Ιανουάριο του 2013 είναι Σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή της Gazprom export LLC.

Ο καθηγητής Konoplyanik έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 500 άρθρα για ενεργειακά ζητήματα στην πατρίδα του και στο εξωτερικό. Συμμετέχει στη συγγραφή ενεργειακών μονογραφιών και είναι τακτικός ομιλητής σε διεθνή ενεργειακά συνέδρια, όπως το «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.