Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν οι ψηφιακές πύλες του νέου «Εξοικονομώ» και οι ενδιαφερόμενοι έχουν 50 ημέρες περιθώριο για να υποβάλλουν την αίτησή τους. Το πρόγραμμα θα καλύπτει από 40% έως 75% το ποσοστό των επιδοτήσεων, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του νοικοκυριού. Τι μπορεί να γίνει όμως με την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής; Οι Ωφελούμενοι αναλαμβάνουν την 

πληρωμή - κατ’ επιλογή - με Ίδια Κεφάλαια ή με δανειακή σύμβαση, είτε για το ποσό που θα επιλέξουν είτε για το ποσό που θα τους εγκριθεί από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ή με συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Με εγγυοδοσία του Δημοσίου ο δανεισμός για τα φτωχά νοικοκυριά

Αποκλειστικά για τους Ωφελουμένους της εισοδηματικής κατηγορίας 1 (ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 10.000 ευρώ), σε περίπτωση σύναψης δανειακής σύμβασης, παρέχεται η δυνατότητα εγγυοδοσίας του Δημοσίου για την εξασφάλιση του δανείου προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Η εγγυοδοσία θα καλύπτει το ποσό στο 100% της δανειοδότησης βάσει του ποσοστού που αναλογεί στον Ωφελούμενο από τον συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό.

Οι όροι του δανείου θα καθορίζονται στη λεπτομέρειά τους στην Επιχειρησιακή Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Φορέας Οικονομικής Διαχείρισης του Προγράμματος) και των τραπεζών, καθώς και στη δανειακή σύμβαση μεταξύ της τράπεζας και του Ωφελούμενου. Επιπλέον, οι όροι της δανειακής σύμβασης έχουν ως εξής:

1. Δεν θα είναι επιτρεπτή η απαίτηση από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εμπράγματων εξασφαλίσεων για τη χορήγηση του δανείου. Θα επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η δυνατότητα να τεθεί εγγυητής κατά την υποβολή της αίτησης δανείου, σε όσες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο προκειμένου οι πολίτες να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και ιδίως στις περιπτώσεις ηλικιωμένων, ανηλίκων, καθώς και πολιτών που στερούνται επαρκούς ατομικού εισοδήματος, όπως νοικοκυρές και άνεργοι.

2. Η διάρκεια του δανείου θα είναι τέσσερα, ή πέντε, ή έξι έτη και η επιδότηση επιτοκίου θα αφορά σε όλη τη διάρκεια του δανείου.

3. Η τοκοχρεωλυτική απόσβεση του δανείου θα γίνεται με μηνιαία συχνότητα πληρωμής δόσεων και σταθερό επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.

4. Θα παρέχεται η δυνατότητα για πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη. Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης, για τις ανάγκες του Προγράμματος θα είναι σταθερό, θα ανέρχεται σε 6,5% και θα είναι επιδοτούμενο σε ποσοστό 100% για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Η εισφορά του Ν.128/22-28.8.1975 (ΦΕΚ Α’ 178), που ανέρχεται σε ποσοστό 0,12%, θα επιβαρύνει τον Ωφελούμενο.

Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν επιβαρύνει τους ενδιαφερόμενους με κόστος διαχείρισης φακέλου δανείου. Τo κόστος διαχείρισης φακέλου, για τις αιτήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα, καλύπτεται από τους πόρους του Προγράμματος. Ο Φορέας Οικονομικής Διαχείρισης του Προγράμματος θα καταβάλλει τους τόκους στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό μετά την καταβολή της αντίστοιχης δόσης κεφαλαίου από τον Ωφελούμενο.

Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής δόσης κεφαλαίου από τον Ωφελούμενο, η επιδότηση των τόκων του δανείου θα διακόπτεται αυτόματα σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής 3 δόσεων (3 μήνες και άνω από την ημερομηνία της πρώτης καθυστέρησης). Σε περίπτωση διακοπής της επιδότησης, δεν θα υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης και το δάνειο θα αποπληρώνεται εφεξής έντοκα έως τη λήξη του, με το καθορισμένο σταθερό επιτόκιο. Σε περίπτωση κατά την οποία, κατά τη διάρκεια υλοποίησης ή και μετά την ολοκλήρωση του έργου, καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ο Φορέας Οικονομικής Διαχείρισης δεν καταβάλλει πλέον τους τόκους στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, οι οποίοι πλέον βαραίνουν τον Ωφελούμενο.

Η επιδότηση επιτοκίου θα είναι επιλέξιμη για όλη τη διάρκεια του δανείου και το σχετικό ποσό, που αφορά στην επιδότηση επιτοκίου, για όλη την περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος θα μεταφέρεται σε δεσμευμένο λογαριασμό μεσεγγύησης που τηρείται στο όνομα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ. Δεν είναι επιλέξιμο και θα επιβαρύνει τον ωφελούμενο το κόστος προμήθειας εντολής για μεταφορά χρημάτων για την πληρωμή αναδόχων/προμηθευτών κ.λπ., που γίνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος, στην περίπτωση που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με το οποίο συνεργάζεται ο προμηθευτής, είναι διαφορετικό από αυτό που έχει επιλέξει να συνεργάζεται ο Ωφελούμενος.

Ακατάσχετος ο ειδικός λογαριασμός

Η δήλωση του χρηματοδοτικού σχήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση και κομβικό σημείο ελέγχου των σχετικών πόρων του Προγράμματος. Για τις ανάγκες του Προγράμματος απαιτείται η έκδοση ειδικού τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος θα είναι «ακατάσχετος» και θα πρέπει να εκδοθεί και να δηλωθεί κατά το στάδιο δήλωσης χρηματοδοτικού σχήματος. Ειδικά στην περίπτωση της κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής με τραπεζικό δανεισμό, ο ειδικός λογαριασμός θα χρησιμοποιείται ως λογαριασμός εξυπηρέτησης δανείου. Τo κόστος διαχείρισης φακέλου, για τις αιτήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα, θα καλύπτεται από τους πόρους του Προγράμματος.

Οι αιτήσεις, για τις οποίες ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε υπαγωγή στο Πρόγραμμα με Ίδια Κεφάλαια, οδηγούνται άμεσα προς Υπαγωγή ενώ για εκείνες που ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει με Δάνειο, θα λαμβάνουν προθεσμία 120 ημερών, άνευ δικαιώματος παράτασης, για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης.

Εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί σε συνεργαζόμενη τράπεζα και να εγκριθεί αίτηση για δανειοδότηση, ώστε μέχρι το πέρας της προθεσμίας η αίτηση να οδηγηθεί προς Υπαγωγή. Εάν εγκριθεί ποσό μικρότερο από αυτό που έχει αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος, το υπόλοιπο δύναται να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια.

Εάν η αίτηση δανείου απορριφθεί ή ακυρωθεί, ο ενδιαφερόμενος έχει την επιλογή είτε να προχωρήσει αμετάκλητα με Ίδια Κεφάλαια «προς Υπαγωγή», είτε να υποβάλει ξανά αίτημα δανείου (λαμβάνοντας πάντα υπόψη το χρόνο εξέτασης του από την τράπεζα). Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία δανειοδότησης, ο αιτών έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μόνο με Ίδια Κεφάλαια.

Επισημαίνεται ότι στην αίτηση πολυκατοικίας και σε περίπτωση επιλογής δανείου, όλοι οι αιτούντες (συμμετέχοντα διαμερίσματα) θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.