Βρισκόμαστε λίγες ημέρες -εάν επαληθευτούν τελικά οι εκτιμήσεις- πριν την προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» και οι ενστάσεις που έχουν διατυπώσει μηχανικοί και φορείς το προηγούμενο διάστημα δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα. Αίσθηση στο μεταξύ προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση στο συνέδριο του Politico  ότι δεν έχει νόημα στον οικιακό τομέα να γίνονται επενδύσεις σε έργα για θέρμανση με φυσικό αέριο στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Προφανώς, αυτή η τοποθέτηση 

προκαλεί ερωτήματα, καθώς στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» επιδοτείται η εγκατάσταση λεβήτων φυσικού αερίου, ενώ την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη τόσα έργα στην Ελλάδα.

Επιβεβαιώνει, όμως τον προβληματισμό που έχει ξεκινήσει να υπάρχει ήδη μετά και τις κατευθύνσεις που θέτει το πακέτο Fit for 55, με αναλυτές να επισημαίνουν πως η χώρα μας θα πρέπει να σταματήσει να επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στο στόχο δημιουργίας κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2050. Υπενθυμίζεται ακόμη πως στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωνε πως «από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται, θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου».

«Είναι σαφές αυτό που λέει ο κ. Στάσσης και είναι οξύμωρο και σκανδαλώδες να γίνει μια προσωρινή αλλαγή με την εγκατάσταση λεβήτων φυσικού αερίου. Το  αποτέλεσμα θα είναι οι καταναλωτές να πετάξουν τα λεφτά τους» ξεκαθαρίζουν στο Energia.gr πολιτικοί μηχανικοί. Παράλληλα, τονίζουν πως το υπουργείο Ενέργειας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του στις αλλαγές που προωθεί η Ε.Ε. Επισημαίνουν ακόμη πως φαίνεται ότι την ηγεσία του ΥΠΕΝ την ενδιαφέρει μόνο να πιάσει τους ποσοτικούς και όχι τους ποιοτικούς στόχους, αναφέροντας πως «βάλανε κάποιες επιπλέον παραμέτρους, όπως τον κόφτη με τα 200 ευρώ το τετραγωνικό, κλείσανε επίσης κατά μέσο όρο τον προϋπολογισμό στις 20.000 ευρώ από εκεί που ήταν 50.000 και όταν ο μέσος όρος στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν 22.000 ευρώ».  Σημειώνουν επίσης ότι το πρόγραμμα δεν κάνει πραγματική ριζική ανακαίνιση των σπιτιών, αλλά καταλήγει να είναι ένα πρόγραμμα αλλαγής κουφωμάτων. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα δημιουργείται η εκτίμηση πως εάν επιβεβαιωθεί πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει λίγο πριν τις ημέρες των γιορτών θα προσελκύσει τελικά μικρότερο ενδιαφέρον πολιτών.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο η GreenPeace προειδοποιούσε για αστοχίες στο νέο πρόγραμμα. «“Κόφτες” στο ύψος των παρεμβάσεων οι οποίοι λειτουργούν ως αντικίνητρα για τη σωστή μόνωση των κτιρίων, μειωμένο ποσοστό επιδοτήσεων, επιδότηση ορυκτών καυσίμων, απουσία συντελεστών για κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEB) και εν γένει χαμηλός στόχος αναβαθμίσεων κτιρίων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου “Εξοικονομώ”. Η άγνοια της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές και εθνικές υποχρεώσεις της χώρας και τη σημασία της εξοικονόμησης για την οικονομία, την ποιότητα της ζωής των πολιτών και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μοιάζει να είναι πρωτοφανής», τόνιζε σε ανακοίνωσή της η GreenPeace.