Αύξηση του τζίρου τόσο σε επίπεδο 9μήνου όσο και σε επίπεδο γ' τριμήνου αλλά και ζημιές εμφάνισε η ΔΕΗ. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Επιχειρήσης, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 5% στο 9μηνο και ανήλθε στα 3,698 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο γ' τριμήνου έφτασε στα 1,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 18,4%. Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA στο 9μηνο ανήλθαν στα €626,5 εκατ., 

από €696 εκατ. το εννεάμηνο του 2020, επιδεικνύοντας σημαντική ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, επισημαίνεται η μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο 21% της παραγωγής της ΔΕΗ από 26% καθώς και η θετική επίπτωση από τη διενέργεια πράξεων για την αντιστάθμιση του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων ωστόσο η ΔΕΗ εμφανίζει ζημιές ύψους 85 εκατ. ευρώ στο 9μηνο από κέρδη 46,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ σε επίπεδο γ' τριμήνου οι ζημιές ανήλθαν στα 98,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,6 εκατ. ευρώ στο περυσινό γ' τρίμηνο. 

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά από φόρους η Επιχείρηση κατέγραψε ζημιές ύψους 42,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 12 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2020, ενώ σε επίπεδο γ' τριμήνου οι ζημιές έφτασαν στα 69,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 16,5 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο της περυσινής χρονιάς. 

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: "Το γ΄ τρίμηνο του έτους, παρά την συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδείξαμε την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία προκειμένου να βοηθήσουμε τους πελάτες μας, και παράλληλα καταφέραμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα των επιδόσεών μας σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, μέσα από την διενέργεια hedging και την καλύτερη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού μας. Το 2021 είναι ένα μεταβατικό έτος για τη ΔΕΗ. Παρά τις ιστορικά υψηλές τιμές των εμπορευμάτων το 2021 έναντι των εξαιρετικά χαμηλών τιμών του 2020, αναμένουμε την επίτευξη του στόχου που είχαμε εξαρχής θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας κοντά στα επίπεδα του 2020.

Αυξήσαμε τις επενδύσεις για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής και συνεχίσαμε τον μετασχηματισμό των Εμπορικών δραστηριοτήτων μας. Παράλληλα, αναπτύξαμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο μας για έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά περίπου 3GW φτάνοντας τα 10 GW, με την είσοδό μας σε νέες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση και τα πλωτά Φωτοβολταϊκά. 

Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1,35 δισ, μία εξέλιξη ορόσημο για την ΔΕΗ, η οποία θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς το επιχειρηματικό μας πλάνο για την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού μας σε μία πράσινη, ψηφιακή εταιρεία ενέργειας. Επιπρόσθετα, μέσω αυτής της συναλλαγής, διευρύναμε την μετοχική μας βάση και αυξήσαμε το free float στη μετοχή μας, ενώ ενταχθήκαμε και στον δείκτη MSCI.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί αναγνωρίστηκε και από την S&P, η οποία πριν από μερικές ημέρες επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Β+" με θετικές προοπτικές, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε ΒΒ- μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες εφόσον ηΔΕΗ υλοποιήσει το πλάνο της και η λειτουργική απόδοση παραμένει ίδια ή η Ελληνική Δημοκρατία αναβαθμιστεί σε ΒΒ+.”