Τελικά ποιο εύκολο είναι να κάνεις το άλμα στο κενό παρά με κόπο και θυσίες να ανηφορίσεις προσπερνώντας τα όποια εμπόδια. Κάπως έτσι περιγράφεται η τρελή πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου το τελευταίο 7μερο όπου από μια απρόσμενη απότομη αύξηση την περασμένη Τρίτη οδηγηθήκαμε σε μια μεγαλειώδη πτώση τέσσερις μόλις ημέρες αργότερα

Ένα χρονικό διάστημα όπου είδαμε πρώτα την τιμή του Brent, αλλά και των άλλων ποικιλιών, να ανατιμώνται αρκετά δολάρια στην είδηση ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή (23/11)για αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ (το γνωστό SPR), με την αγορά να προεξοφλεί ότι θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς OPEC+ με στόχο τον περιορισμό της παραγωγής από τις χώρες μέλη του, (εδώ) και στην συνέχεια την περασμένη Παρασκευή (26/11) με την επιβεβαίωση των επιθετικών χαρακτηριστικών της μετάλλαξης «Όμικρον» η τιμή να σημειώνει πτώση $ 10 σε μια μόνο ημέρα! Η τόσο απότομη και απόλυτη αντίδραση της αγοράς δεν έχει προηγούμενο και φανερώνει μια υποβόσκουσα νευρικότητα που δεν περιορίζεται μόνο στο πετρέλαιο αλλά αφορά σχεδόν το σύνολο της αγοράς εμπορευμάτων (commodities) αλλά τις μετοχές (stocks).

Ποιο συγκεκριμένα το Brent, το διεθνές benchmark, έκανε βουτιά 12% φθάνοντας τα $72,72 από τα $82,20 που ήταν την Πέμπτη το βράδυ ενώ το WTI, η Αμερικανική ποικιλία απώλεσε το 13% της αξίας του σε μια μόνο ημέρα φθάνοντας τα $ 68,15 το βαρέλι. Σκηνικό που θύμισε τον Απριλίου του 2020 όταν το Αμερικανικό αργό έφθασε στο απόλυτο μηδέν λόγω της τότε τεράστιας κάμψης στην ζήτηση και την υπερχείλιση των αποθηκευτικών χωρών. Σήμερα ασφαλώς και δεν αντιμετωπίζουμε μια παρόμοια κατάσταση αλλά υπάρχει έντονος ο φόβος ότι μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» μπορεί και πάλι να οδηγήσει σε περιορισμό των μετακινήσεων, νέα lockdown και πτώση της ζήτησης.

Να θυμίσουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα του 2020 σε παγκόσμια κλίμακα οδήγησαν σε μια πτώση της ζήτησης αργού και προϊόντων που έφθασε στο - 20% και χρειάστηκαν περισσότερο από 18 μήνες για να επανέλθει η ζήτηση πλησίον στα προ Covid επίπεδα, στα 97,0 - 98,0 εκατ. βαρ την ημέρα. Με την ΒΡ να κάνει λόγο ακόμα και για 100 εκατ. βαρ πριν το τέλος του έτους. Τώρα αυτές οι προβλέψεις θα πρέπει μάλλον να εγκαταλειφθούν αφού η αβεβαιότητα και η αγωνία για την επόμενη ημέρα φαίνεται ότι επέστρεψαν στις αγορές και μένει να δούμε το πόσο πραγματικά επιθετικός και επικίνδυνη είναι η νέα μετάλλαξη.

Πάντως, σήμερα Δευτέρα 29/11 η τιμή του Brent είχε ανακάμψει στα $75,92 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου και το WTI στα $ 71,51 το βαρέλι στο NYMEX της Ν. Υόρκης.