Ο κρατικός Προϋπολογισμός 2022 (Π22) που κατετέθη στην βουλή την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίζεται ως καταναλωτικός , φοροελαφρυντικός και αποεπενδυτικός για να προετοιμάσει ένα «καλό» εκλογικό κλίμα για το 2023, που θα διεξαχθούν -πλην απροόπτου - οι επόμενες εκλογές , με «απλή αναλογική». Σκοπός να μην χαθεί 

ούτε μία ψήφος της αστικής τάξεως υπέρ της Νέας Δημοκρατίας όταν το ...Λαϊκό Μέτωπο θα’ ναι ante portas. Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι και άνεργοι ψηφίζουν ως γνωστόν από ... «την άλλη μεριά της δεξιάς».

Ο Π22 συνετάχθη με την ελπίδα ότι το ακ. εθνικό προϊόν θ’ αυξηθεί  σωρευτικώς εφέτος και του χρόνου κατά 12% σε τρέχουσες τιμές ,οπότε θα καλυφθούν μέρος των προηγηθεισών απωλειών τζίρου. Βοηθά σ’αυτό κι ο πληθωρισμός που αυξάνει τις πωλήσεις.

Αντίπαλος όμως είναι η συνεχιζόμενη Πανδημία του Κινεζοϊού που μπορεί να βλάψει σοβαρά τον Τουρισμό το προσεχές έτος , ιδίως αν δεν τιθασσευθεί στις χώρες-πελάτισσες του Ελληνικού προορισμού Γερμανία , Αγγλία , Σκανδιναβία.

Η ελπιζομένη επαναφορά της κανονικότητος στην οικονομία θα φέρει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του πολυσχιδούς Τουρισμού στην κερδοφορία αλλά τούτο παραμένει μία «ελπίδα» κι’ όχι στρατηγική , καθώς οι δημόσιες επενδύσεις του Π22  μειώνονται 6% στα 7,8 δις. ευρώ. Αν  εισρεύσουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3.2 δισ. ευρώ, που δεν φαίνονται διασφαλισμένα, θα σωθούν κι οι εργολάβοι.

Το φορολογικόν βάρος του Π22 – οι πραγματικές του δαπάνες του κεντρικού κράτους προϋπολογίζονται εις 65,6 δις. ευρώ κατά 7% μειωμένες αλλά τα έσοδα αυξάνονται 9% στα 55,5 δις., αντισταθμίζοντας τον ελάχιστο δημοσιονομικό «ορθολογισμόν». Αυτό αντανακλά στο επίσημον δημόσιον χρέος (ΔΧ) που στα 355 δισ. ευρώ  πιάνει το «189,6%» του ΑΕΠ!

Αλλ’ υπάρχει και το αφανές ΔΧ ,όπως των κρατικών εγγυήσεων ,που όλες σχεδόν καταπίπτουν , το Σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ που δεν έχει υπολογισθεί στο χρέος, η σωτηρία της ΔΕΗ και των άλλων  κακοδιοικουμένων ΔΕΚΩ (ΕΑΒ ,ΕΑΣ κλπ)

Το δημόσιον σκοπεύει να δανεισθεί περί τα 12 δισ. ευρώ το προσεχές έτος. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ήδη μειούμενο ποσοστό εξαγοράς Τραπεζικών ομολόγων υπό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης στο ήμισυ .Απ’ την πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί η εξυπηρέτηση του ΔΧ και  του Ελληνικού κινδύνου από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής ...αναξιοπιστίας (ΦΙΤΣ , Στάνταρντ εν’ Πουρς κλπ).Που πάλι μας απειλούν ιδίως εις περίπτωσιν καταγγελίας της καταγέλαστης «συμφωνίας» των Πρεσπών με τα Σκόπια.

Οι φόροι ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κλπ) παραμένουν ουσιαστικώς αμετάβλητοι στα 2,5 δις. ευρώ αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την αναθεώρηση και υπαγωγή των ιδιοκτησιών στο «αντικειμενικό» λεγόμενο σύστημα που είναι άκρως υποκειμενικό – αρκεί να έλθει στην γειτονιά σας ένας εφοπλιστής και ν’ αγοράσει σπίτια και οικόπεδα σε υψηλές τιμές, απαλλασσόμενος του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν  γογγίζοντες οι ιθαγενείς.  Βελτίωση πάντως αποτελεί ο συνυπολογισμός από τού νέου έτους του «συμπληρωματικού φόρου» σε κάθε ακίνητο «ξεχωριστά».

Επι τέλους προβλέπεται κι ο συμψηφισμός φόρων με τις επιδοτήσεις δαπανών , συνολικού ύψους 458 δισ. ευρώ  ενώ μειώνεται ο εταιρικός φόρος κατά 17% στο 22% των κερδών  με δημοσιονομικό κόστος 183 εκατ. ευρώ.

Καλές εκλογές λοιπόν ή όπως έλεγαν οι αγωνιστές του 21 «καλό βόλι»!...

 

Διαβάστε ακόμα