Στις 9 Νοεμβρίου, η Mytilineos αναδείκνυε τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ ως βασική αιτία για την έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά και ζητούσε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αναλάβει πρωτοβουλίες προς άρση της κατάστασης. Η αναφορά του Ομίλου που έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη διαβούλευση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση κατέληγε με την επισήμανση πως είναι «επιβεβλημένη προτεραιότητα της ΡΑΕ να μετριάσει την υπερσυγκέντρωση ισχύος της ΔΕΗ

με δραστικό περιορισμό του μεριδίου της στην αγορά προμήθειας σε επίπεδα χαμηλότερα του 40%», και συγχρόνως να διασφαλίσει συνθήκες ισόρροπου ανταγωνισμού για όλους τους προμηθευτές.

Προειδοποίησε μάλιστα πως στην αντίθετη περίπτωση θα προκληθεί κίνδυνος στρέβλωσης της αγοράς προμήθειας και πως η ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της πλήρους πληροφόρησης των καταναλωτών δεν θα έχει απολύτως καμία σημασία. Οι επισημάνσεις και προειδοποιήσεις της Mytilineos δεν έγιναν τυχαία. Η έντονη και μαζική επιστροφή καταναλωτών από τους ιδιώτες παρόχους στην αγκαλιά της ΔΕΗ διαταράσσει την ισορροπία στη λιανική ρεύματος και πυροδοτεί αντιδράσεις στην αγορά. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία του Οκτωβρίου στα οποία αποκαλύπτεται η εικόνα μιας αγοράς στην οποία η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, κάτω από την πίεση που ασκεί στους καταναλωτές το άλμα στο κόστος της ενέργειας και η διαφαινόμενη συνέχιση της κρίσης πολύ πέραν των ορίων μιας απλής συγκυρίας, όπως διαβεβαίωναν έως πρόσφατα, κυβέρνηση και στελέχη των εταιρειών, με όπλο την κρατική στήριξη, αυξάνει το μερίδιό της.

Έτσι, η ΔΕΗ έκλεισε στο 64,11% από το 62,62% τον Σεπτέμβριο  και 64,37% τον Αύγουστο, με το μερίδιο των ιδιωτών παρόχων να ψαλιδίζεται στο 35,89% τον περασμένο μήνα. Πιο συγκεκριμένα, η Protergia είδε το μερίδιό της να πέφτει κατά μια μονάδα, στο 7,08%, ενώ ο ΗΡΩΝ έκλεισε στο 6,59% από 6,40% τον Αύγουστο και η NRG στο 4,54% από 4,66% τον Σεπτέμβριο. Η μόνη εταιρεία που αντιστάθηκε στην πτώση ήταν η Elpedison που κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της στο 6,12% τον περασμένο μήνα, από 6,09% τον Σεπτέμβριο και 5.96% τον Αύγουστο.

Όλα τούτα σημαίνουν ένα και μόνο: πως όσο θα συνεχίζεται ο επαναπατρισμός καταναλωτών στην ΔΕΗ, -προσωρινά στοιχεία δείχνουν ακόμη περισσότερες επιστροφές τον μήνα που διανύουμε-  τόσο θα καθυστερεί και η εκπλήρωση της δέσμευσης που προβλέπει τη μείωση του μεριδίου της της στην αγορά, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της δημιουργίας της ενιαίας και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.

Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το energia.gr υποστηρίζουν πως το νέο πρόγραμμα της ΔΕΗ «My Home Enter» που προσφέρεται με σταθερή τιμή 100-101 ευρώ η μεγαβατώρα για δύο χρόνια, δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί κανένας. Και αυτό, όπως εξηγούν η Επιχείρηση το επιτυγχάνει με δύο τρόπους: Πρώτον χάρη στα υδροηλεκτρικά της, των οποίων τα αποσβεσμένα έσοδα θα ανέλθουν φέτος στα 540 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, πράγμα που σημαίνει πως διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή για να πριμοδοτήσει το φθηνό οικιακό τιμολόγιό της  και δεύτερον, πως ακόμη και στην περίπτωση που το πλάνο της ΔΕΗ δεν «βγει» και δει ότι μπαίνει μέσα, ανά πάσα στιγμή θα έρθει η κυβέρνηση και το Υπουργείο να τη στηρίξει με κάθε τρόπο.

«Όπερ σημαίνει πως με τον ένα ή άλλο τρόπο συνεχίζεται η πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων να χρησιμοποιούν την ΔΕΗ ως εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, αλλά και  όποτε προκύπτει η ανάγκη, να σπεύδουν να τη σώσουν» λένε χαρακτηριστικά. «Σήμερα, η χονδρεμπορική τιμή βρίσκεται στα 281 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται μέχρι και τα 310 ευρώ. Η ΔΕΗ όμως πουλά προς 100 ευρώ/MW, ήτοι, τιμή απλησίαστη για τον οιονδήποτε. Ιδίως οι ιδιώτες πάροχοι πωλούν 100 ευρώ πιο ακριβά, δηλαδή τιμή με όρους αγοράς», προσθέτει.

Για την αγορά το μεγάλο πλεονέκτημα της ΔΕΗ εξακολουθεί να έγκειται στη μονοπωλιακή χρήση των υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς οι όποιες κινήσεις των ιδιωτών ανταγωνιστών της προς την κατεύθυνση της απόκτησης πρόσβασης σε αυτές έχουν αποτύχει έως τώρα. Υπ΄αυτή την έννοια, το αφήγημα της μείωσης του μεριδίου της νέας ΔΕΗ στην οποία το ελληνικό δημόσιο έχει πλέον χαμηλότερη συμμετοχή (34,12% μετά την ΑΜΚ) παραμένει ψευδεπίγραφο και έωλο, μας τονίζουν, χωρίς όμως να παραγνωρίζουν τη σημασία της ως ενεργειακού πυλώνα της χώρας.

Η μόνη διέξοδος των ιδιωτών παραγωγών και παρόχων ενέργειας είναι η προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) αλλά και αυτή είναι μια απόφαση που δεν είναι βέβαιο πως θα προταχθεί, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον και τούτο για λόγους που άπτονται της πολιτικής ή των στενώς εννοούμενων συμφερόντων ορισμένων εταιρειών.

Συμπέρασμα: Η έλλειψη ευελιξίας στην ακολουθούμενη πολιτική για την ηλεκτροπαραγωγή  επέφερε την ενεργειακή κρίση και η κρίση οδηγεί σε στρεβλώσεις της αγοράς, με την ΔΕΗ να κλειδώνει, για λογαριασμό της πελατείας της, τιμή διετίας -εν είδη "ταρίφας"- 100 ευρώ/MW. Παράλληλα, το όπλο των ΑΠΕ που θα έριχνε, υποτίθεται, τις τιμές δεν μπορεί να λειτουργήσει, επειδή οι περισσότερες μπαίνουν στο σύστημα με υψηλές ταρίφες, με αποτέλεσμα η εικόνα της αγοράς να αρχίζει να θυμίζει παλιά χρόνια και η υπόσχεση για το πλήρες άνοιγμά της να ξεθωριάζει - τουλάχιστον επί του παρόντος.