«Καζάνι που Βράζει» τα Βαλκάνια με την ΕΕ Απούσα ενώ Τουρκία και Ρωσία Παραμονεύουν

«Καζάνι που Βράζει» τα Βαλκάνια με την ΕΕ Απούσα ενώ Τουρκία και Ρωσία Παραμονεύουν
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 10 Νοεμβρίου 2021 - 08:27

Σε μεγάλη αναταραχή βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Η έξαρση του εθνικισμού σε συνδυασμό με την απομάκρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής αλλά και ο οξύς ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ 

και του μετώπου Ρωσίας-Κίνας έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, που ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει. 

Η Βόρεια Μακεδονία εισέρχεται σε περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας μετά την παραίτηση Ζάεφ και την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση. Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ζάεφ δεν επιβιώσει της πρότασης μομφής: ή ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού, ή θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές στις οποίες αναμένεται άνετη επικράτηση του VMRO-DPMNE. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών -με τα πολλά προβλήματα, παραλείψεις και παραβιάσεις που είχαν ήδη παρατηρηθεί- παραπέμπεται στις καλένδες.O Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, τον Sitel, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία), παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει, όπως είπε, πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα!

Πολύ σοβαρή είναι η κατάσταση και στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης. Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ, απειλεί να αποσυρθεί από κάθε κρατικό φορέα, συμπεριλαμβανομένου και του εθνικού στρατού, με στόχο τη δημιουργία αμιγώς σερβικής στρατιωτικής δύναμης. Ο βασικός λόγος που έχει δημιουργηθεί το εν λόγω θέμα είναι ότι οι Σερβοβόσνιοι θέλουν να διατηρηθεί το στάτους κβο ενώ οι Κροάτες και οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι επιμένουν στην δημιουργία ενιαίων δομών σε μια χώρα που αποτελείται από δύο πολύ ισχυρές και αντίπαλες συνάμα οντότητες, που είναι δύσκολο να συνυπάρξουν: την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την Σερβική Δημοκρατία.

Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ προειδοποίησε ότι η Βοσνία «αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη υπαρξιακή κρίση στη μεταπολεμική της περίοδο» εάν οι σερβοβόσνιες αυτονομιστικές κινήσεις δεν περιοριστούν από τη διεθνή κοινότητα. Την περασμένη Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε τελικά την παράταση κατά ένα έτος της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης EUFOR στην χώρα. Η Ρωσία ωστόσο απειλούσε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα θέσει βέτο και έδωσε το πράσινο φως μόνο υπό τον όρο να μη γίνει καμία αναφορά στην έκθεση του Σμιτ. Οι δε ενώσεις Βόσνιων μουσουλμάνων καλούν απεγνωσμένα για βοήθεια τον Ερντογάν, που εμφανίζεται ως προστάτης των μουσουλμάνων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Όσο για την ΕΕ απειλεί ως συνήθως με κυρώσεις και στέλνει χαμηλόβαθμους αξιωματούχους, δείχνοντας εμπράκτως την αδιαφορία της.

Η Ρουμανία, μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται σε πολιτική παράλυση από τις 5 Οκτωβρίου που ανατράπηκε από το κοινοβούλιο η κυβέρνηση με επικεφαλής τους φιλελευθέρους, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων σε μια περίοδο αύξησης των τιμών της ενέργειας. Ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι θα αναβάλει τις επίσημες διαβουλεύσεις μέχρι να εξασφαλιστεί πλειοψηφία, καθώς οι προσπάθειες σχηματισμού κυβερνήσεων μειοψηφίας δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα.

Η Βουλγαρία έχει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την επόμενη ημέρα, την ώρα που η πανδημία του Covid-19 σκοτώνει εκατοντάδες κάθε ημέρα. Επιπλέον ,η Σερβία και το Κόσοβο ακόμη δεν έχουν εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει από το 2013 για την ίδρυση ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία, ενώ δεν λείπουν οι εντάσεις στα σύνορα. Σε μια δυσοίωνη υπενθύμιση του βίαιου παρελθόντος της περιοχής των Βαλκανίων, σχολιάζοντας τα επεισόδια στα σύνορα του Κοσόβου, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλαξάνταρ Βούτσιτς ορκίστηκε επανειλημμένα να πολεμήσει σκληρά για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, υποσχόμενος ότι δεν θα «ξαναχτυπηθούν ποτέ». Η ίδια φράση χρησιμοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1987 στην Πρίστινα από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς..