Nα τηρήσουν τη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, αποφάσισαν κατά τη σημερινή 22η Υπουργική Σύνοδο οι χώρες του OPEC και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί ως OPEC +, παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για ενίσχυση της προσφοράς, ενώ ήδη η Σαουδική Αραβία είχε απορρίψει προτάσεις για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής

Πηγές του ΟPΕC επισήμαναν ότι οι ΗΠΑ έχουν επαρκή παραγωγική ικανότητα για να αυξήσουν οι ίδιες την προσφορά.

Ειδικότερα, στη σημερινή 22η Υπουργική Σύνοδος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC και εκτός OPEC, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, επιβεβαιώθηκε η συνεχής δέσμευση των Συμμετεχουσών Χωρών στη Διακήρυξη Συνεργασίας (DoC) μεταξύ των χωρών του OPEC και των παραγωγών εκτός OPEC να εξασφαλίσουν μια σταθερή και ισορροπημένη αγορά πετρελαίου, τον αποτελεσματικό και ασφαλή εφοδιασμό των καταναλωτών και να παρέχουν σαφήνεια στην αγορά. Μάλιστα, όπως τονίζει η ανακοίνωση της Συνόδου, η απόφαση έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία άλλοι παράγοντες του ενεργειακού τομέα εκτός των ορίων των αγορών πετρελαίου αντιμετωπίζουν ακραία αστάθεια και αστάθεια. Έτσι, στόχος της συμμαχίας των χωρών του OPEC και εκτός OPEC είναι να συνεχίσουν να υιοθετούν μια προορατική και διαφανή προσέγγιση που έχει εξασφαλίσει σταθερότητα στις αγορές πετρελαίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου και τη συναίνεση σχετικά με τις προοπτικές της, η Συνέλευση αποφάσισε: 

1. Να επιβεβαιώσει εκ νέου την απόφαση της 10ης Υπουργικής Συνόδου του OPEC και εκτός OPEC της 12ης Απριλίου 2020 και εγκρίθηκε περαιτέρω σε επόμενες συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένης της 19ης Υπουργικής Συνόδου του OPEC και εκτός OPEC στις 18 Ιουλίου 2021. 

2. Να επιβεβαιώσει ξανά το σχέδιο προσαρμογής της παραγωγής και τον μηχανισμό μηνιαίας προσαρμογής παραγωγής που εγκρίθηκαν στη 19η Υπουργική Σύνοδο του OPEC και εκτός OPEC και την απόφαση για προσαρμογή προς τα πάνω της συνολικής μηνιαίας παραγωγής κατά 0,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σύμφωνα με το πρόγραμμα. 

3. Να υπογραμμίσει ξανά την κρίσιμη σημασία της τήρησης της πλήρους συμμόρφωσης και του μηχανισμού αποζημίωσης, εκμεταλλευόμενη την παράταση της περιόδου αποζημίωσης έως το τέλος Δεκεμβρίου 2021. Τα σχέδια αποζημίωσης θα πρέπει να υποβληθούν σύμφωνα με τη δήλωση της 15ης Υπουργικής Επιτροπής του OPEC και εκτός OPEC Συνάντηση. 

4. Να πραγματοποιήσει την 23η Υπουργική Σύνοδο του OPEC και εκτός OPEC στις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν εκτιναχτεί φέτος σε υψηλό τριών ετών πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει και οι χώρες του ΟPΕC ρίχνουν σταδιακά περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά. 

Η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού διαγράφει τα αρχικά κέρδη και κινείται 0,2% χαμηλότερα στα 80,7 δολάρια το βαρέλι.