Επιβεβαιώθηκε χθες το πρωί η φημολογία που ήθελε το fund CVC Capital (με πολυδιάστατη παρουσία στην ελληνική αγορά) να μπαίνει με σημαντικό ποσοστό στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, έχοντας τον ρόλο του «επενδυτή-ακρογωνιαίου λίθου» (cornerstone investor)

Όπως ενημέρωσε η ΔΕΗ το Χρηματιστήριο χθες -πριν από το κλείσιμο της αγοράς- η CVC ήρθε σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για αγορά νέων μετοχών -μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης που θα λάβει χώρα στο εξωτερικό- με συνολική δέσμευση που δεν θα υπερβαίνει τα 395 εκατ. ευρώ, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και το ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσοστό της ΔΕΗ που μπορεί να αποκτήσει η CVC σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10%, προκειμένου να υπάρξει «χώρος» για να μπουν στην αύξηση και άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά πληροφορημένες πηγές, έχει ήδη εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από άλλους ξένους ισχυρούς «παίκτες» να αποκτήσουν «πακέτα» ακόμα και πάνω από 5% κατά την ιδιωτική προσφορά, ενώ πρόθεση της διοίκησης της Επιχείρησης -κατά τις ίδιες πηγές- είναι να διαθέσει ένα ποσοστό της τάξης του 10%-15% σε μικροεπενδυτές μέσω της δημόσιας προσφοράς που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα. Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει πλουραλισμός, να μπουν στην αύξηση όσο το δυνατόν περισσότεροι ισχυροί παίκτες και να διεθνοποιηθεί η μετοχική βάση της Επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ, η συμφωνία με τη CVC αποτελεί «πυξίδα» για το πού περίπου θα κυμανθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία ότι ένα μεγάλο ξένο fund ουσιαστικά προεγγράφεται για το 10% της ΔΕΗ, με τιμή που ενσωματώνει σχεδόν μηδενικό discount σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, με δεδομένο ότι στο κλείσιμο της (επεισοδιακής) συνεδρίασης της Δευτέρας η μετοχή έκλεισε στα 9,07 ευρώ και στο σημερινό κλείσιμο στα 9,08 ευρώ.

Ο όγκος νέων μετοχών και η τιμή μετοχής θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με τα αποτελέσματα του τελευταίου κύκλου «διερευνητικών» επαφών που πραγματοποιούνται με υποψήφιους επενδυτές. Όπως προβλέπεται από την εξουσιοδότηση που έχει δοθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι όροι της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Cornerstone (με τη CVC) υπόκεινται στην έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης.

Το τελικό ποσό της αύξησης κεφαλαίου (που όπως όλα δείχνουν θα υπερβεί το ποσό των 750 εκατ. ευρώ και θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ) αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΗ την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, με στόχο να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών κατά τα μέσα του επόμενου μήνα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")