Η αισιοδοξία της Λευκωσίας σε σχέση με τις επικείμενες έρευνες τις οποίες προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η ExxonMobil τον ερχόμενο μήνα στο Τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την κρατική εταιρεία πετρελαίων του Κατάρ, Qatar Petroleum, εντείνεται, προκαλώντας ήδη απειλές για αντίποινα από την πλευρά της Αγκυρας.

 

Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει αφενός μεν από το ότι μια παρέμβαση της Τουρκίας για αποτροπή των ερευνών αυτών θεωρείται από τη Λευκωσία απομακρυσμένο σενάριο, αφετέρου δε ότι η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Αγκυρα ότι δεν θα ανεχθεί κάτι τέτοιο.

Διπλωματική πηγή στη Λευκωσία, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ανέφερε ότι το μόνο που μπορεί να ειπωθεί δημοσίως αυτή τη στιγμή είναι πως η νέα ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil θα πραγματοποιηθεί. Για να προσθέσει πως υπάρχει το ενδεχόμενο μετάθεσής της για τις αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο πως αυτό είναι το μοναδικό σίγουρο αυτή τη στιγμή, σε ένα μάλιστα σκηνικό δραματικής έντασης και πάλι, δεν αποτελεί ούτε κάτι καινούργιο και ούτε, βέβαια, διασκεδάζει με οποιονδήποτε τρόπο τους φόβους για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε σχέση με τις τουρκικές προθέσεις.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως η ίδια πηγή έσπευσε να σημειώσει ότι ουδείς πρέπει να υποτιμά την εσωτερική κρίση στην Τουρκία, την κακή πορεία της τουρκικής οικονομίας αλλά και πάνω από όλα τη σημαντική απώλεια λαϊκού ερείσματος έναντι του Ταγίπ Ερντογάν και του AKP. Και πράγματι. Οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι οι συνέπειες της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στην Τουρκία καθόλου δεν πρέπει να εκτιμούνται με γνώμονα με την αντίδραση ή όχι στις έρευνες στο τεμάχιο 10, όπου η Τουρκία δεν εγείρει άμεση διεκδίκηση και ούτε θα ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το Κατάρ αλλά, μάλλον επιβάλλεται να αποτιμηθούν συνολικά. Πρωτίστως δε στα τεμάχια στα οποία η Τουρκία ήδη δημιουργεί προβλήματα έχοντας να αντιμετωπίσει, όχι τις ΗΠΑ και το Κατάρ αλλά κυρίως τη ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL η οποία σημειωτέον, προγραμματίζει να επιστρέψει για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ιστορικό επιθετικών ενεργειών εις βάρος της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας με σοβαρότερη την αποτροπή των ερευνών της τον Ιανουάριο του 2018 στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Στην ίδια βαθμίδα έντασης τοποθετείται και το πρόσφατο σοβαρό περιστατικό της εκδίωξης του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo από την κυπριακή ΑΟΖ από πολεμικά πλοία της Τουρκίας. Το σκάφος, υπό μαλτέζικη σημαία αλλά ιταλικών συμφερόντων θα πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες σε σχέση με τον ολοένα και πιο αμφίβολο ως προς την τελική του κατασκευή αγωγό EastMed, ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή μέσω Κύπρου και Κρήτης στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία

Σε απλά ελληνικά, οι Τούρκοι μπορεί να κάνουν, και μάλλον θα κάνουν όπως όλα δείχνουν πίσω σε σχέση με το τεμάχιο 10 και την αμερικανοκαταρινή κοινοπραξία αλλά αυτό δεν σημαίνει και κάτι το ιδιαίτερο. Οπως βέβαια δεν σημαίνει πως εάν όντως, καθώς λένε οι πληροφορίες, η ExxonMobil επιδεικνύει πρόσθετο ενδιαφέρον για τεμάχιο στο οποίο εγείρει αξιώσεις η Τουρκία, η Αγκυρα θα επιδείξει την ίδια ή την όποια αυτοσυγκράτηση. Συνεπώς η ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο διατηρείται αναλλοίωτη και αμείωτη. Μαζί της και οι κίνδυνοι.

*(Από ΤΑ ΝΕΑ)