Η Tέλεια Kαταιγίδα στην Παγκόσμια Παραγωγή Φωτοβολταϊκών – Πώς Επηρεάζει την Ελλάδα;

Η Tέλεια Kαταιγίδα στην Παγκόσμια Παραγωγή Φωτοβολταϊκών – Πώς Επηρεάζει την Ελλάδα;
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 15 Οκτωβρίου 2021 - 08:00

Πριν λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δικαίωσε τις ΗΠΑ, σε σχέση με την επιβολή δασμών στην εισαγωγή φωτοβολταϊκών κυττάρων κρυσταλλικού πυριτίου. Η αντίδραση της Κίνας ήρθε αμέσως μετά, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «εσφαλμένη και επικίνδυνη» και δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση 

στην απόφαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν ένα σύστημα δασμών το 2018, αφού οι Αμερικανοί παραγωγοί παραπονέθηκαν ότι οι εισαγωγές φωτοβολταϊκών κυττάρων κρυσταλλικού πυριτίου αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε η εγχώρια βιομηχανία των ΗΠΑ να κινδυνεύει σοβαρά. Τρία χρόνια μετά μια σειρά από γεγονότα συνθέτουν την τέλεια καταιγίδα σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή φωτοβολταϊκών, 

που επηρεάζουν την Ευρώπη και κατ’επέκταση τη χώρα μας. Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς στο Energia.gr, αυτά είναι το υψηλό μεταφορικό κόστος, το οποίο εξαπλασιάστηκε, η αύξηση της τιμής του πυριτίου, η απόφαση της Κίνας να κάνει περικοπές στο ρεύμα και η επιβολή του πλαφόν στο γυαλί για την παραγωγή φ/β. Η Ευρώπη είναι κατεξοχήν εισαγωγέας φωτοβολταϊκών, με τις ασιατικές χώρες να καλύπτουν το 90% της ζήτησης. Είναι τέτοια η δυναμική των κινεζικών εργοστασίων, που η συνολική ζήτηση θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο από μια εταιρία. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο παγκόσμιο στερέωμα δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους στόχους μας μέχρι το 2030, ωστόσο μέσα στο 2022 θα μπορούσαν να υπάρξουν καθυστερήσεις στις εγκαταστάσεις συστημάτων στην Ευρώπη και ενδεχομένως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυναμική στη χώρα μας.

Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέχρι το τέλος του 2020, η Κίνα είχε 281,5GW αιολικής ενέργειας και 253,4GW ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας. Ο κινέζος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα αυξήσει το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στην κατανάλωση ενέργειας στο 25% έως το 2030 και θα αυξήσει τη συνολική εγκατεστημένη αιολική και ηλιακή δυναμικότητα στα 1.200GW την ίδια περίοδο. Ο κινέζος πρόεδρος, μιλώντας στη Σύνοδο των ηγετών των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα (COP15), δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να «αναπτύσσει δυναμικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και θα στοχεύσει στην ταχεία ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο στόχο, την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων από ενεργειακές κοινότητες με σκοπό να τροφοδοτούν πέντε εκατ. νοικοκυριά έως το 2025, εξοικονομώντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια από λογαριασμούς ρεύματος. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα βοηθήσει στην επίτευξη του σχεδίου για 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια έως το 2035.

Διαβάστε ακόμα