Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφει το ενδιαφέρον της στο μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, η ελληνική βιομηχανία εκφράζει την ανησυχία της για το ράλι των τιμών στην ενέργεια και εκφράζει αντιρρήσεις για τον τρόπο που εξελίσσεται η ενεργειακή μετάβαση στη χώρα μας. «Το κόστος της ενέργειας επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα τη βιομηχανία

η οποία δίχως ουσιαστική πολύπλευρη υποστήριξη θα πληγεί ανεπανόρθωτα» εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ενώ μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί η εκτίμηση πως αυτή η κρίση δεν θα αποκλιμακωθεί μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, όπως τουλάχιστον θεωρούσε το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση να κρίνονται ως ανεπαρκή. Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως «η μετάβαση σε άλλες πηγές ενέργειας, αν δεν γίνει σταδιακά, θα επιφέρει μεγάλο άμεσο πλήγμα στο πορτοφόλι των Ευρωπαίων καταναλωτών μέσω της αυξήσεως των τιμών καυσίμων και ηλεκτρισμού». Σε αυτό το πλαίσιο ασκείται κριτική στη «βιασύνη» της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ολιγοπωλιακής αγοράς στην ενέργεια. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η κατάσταση αυτή στην προκαλεί αβεβαιότητα στην αγορά και συμπαρασύρει τις τιμές των προϊόντων αποτελεί ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα στηρίξει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τις επιχειρήσεις. Επίσης, ερώτημα αποτελεί εάν η κυβέρνηση θα στηρίξει τις επιχειρήσεις στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης.

Η πορεία του ΕΛΑΠΕ

Την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει και για την πορεία του ΕΛΑΠΕ, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο Energia.gr πως το ερώτημα είναι εάν μετά και τη στέρηση εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων δεν θα διαταραχθεί η ισορροπία του. Επιπλέον, τα ίδια στελέχη θέτουν το ερώτημα με ποια εξίσωση υπολογίστηκαν τα έσοδα που θα προέλθουν από τα δικαιώματα ρύπων και τελικά θα κατευθυνθούν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Να σημειωθεί πως κάθε εξίσωση θα πρέπει να παίρνει ως δεδομένο πως στον ΕΛΑΠΕ θα πρέπει να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» 70 εκατ. ευρώ. Πάντως, τα ίδια στελέχη σημειώνουν με νόημα πως κάθε φορά που παρατηρείται κάποια στρέβλωση σε ένα τομέα βλέπουμε να δημιουργούνται στρεβλώσεις και αλλού.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα κράτη μέλη μετά και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βέβαια υπογραμμίζει πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι παροδικού χαρακτήρα και βέβαια να μην παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες, προσπαθώντας έτσι να πατήσει σε δύο βάρκες, από τη μια πλευρά να ικανοποιήσει την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών, από την άλλη να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις στην αγορά.