«Ηλεκτροσόκ» για την Παγκόσμια Οικονομία και Βιομηχανία Προκαλεί η Ενεργειακή Κρίση

«Ηλεκτροσόκ» για την Παγκόσμια Οικονομία και Βιομηχανία Προκαλεί η Ενεργειακή Κρίση
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 12 Οκτωβρίου 2021 - 08:14

Καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση προκαλεί σοκ σε οικονομίες και βιομηχανικούς τομείς σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι αναλυτές που καταλήγουν στην διαπίστωση πως αυτή κρίση δεν θα είναι παροδική. Μιλώντας στην Bloomberg TV, ο Jeff Currie, αναλυτής από την Goldman Sachs, εξήγησε πώς η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει αυξηθεί καθώς πολλοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα έχουν παροπλιστεί σε όλο τον κόσμο. Αυτό είχε το διπλό αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών και της εξάντλησης των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Ο Currie αναμένει ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Κατά την άποψη του η αύξηση των τιμών

 

της ενέργειας θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, επισημαίνοντας ότι οι υψηλότερες τιμές καθιστούν εμπορικά ελκυστικές όλες τις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση είχε αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις βιομηχανίες, διαταράσσοντας τις προμήθειες τροφίμων και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Στις ΗΠΑ, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος, πριν από την αιχμή της ζήτησης που έρχεται με το χειμώνα. Με το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να παράγεται τώρα από καύση φυσικού αερίου, αυτές οι υψηλότερες τιμές αναπόφευκτα θα αυξήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης. Στην Κίνα, παρόλο που η κυβέρνηση πιέζει να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιομηχανική οικονομία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα: άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η κινεζική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά μετά από 19 μήνες, υποδηλώνοντας ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έχει γίνει το μεγαλύτερο σοκ που πλήττει την οικονομία από την αρχή της πανδημίας.

Ήδη πάντως καταγράφονται και αντιδράσεις στην Ευρώπη σε σχέση με τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Σε επιστολή του επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ευρωπαϊκό συμβούλιο γεωθερμίας αντιδρά στις προτάσεις των ευρωπαϊκών κρατών μελών για την άμβλυνση της κρίσης, μέσω των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων. Εκτιμά πως αυτή η προσέγγιση δεν είναι βιώσιμη οικονομικά και δεν αποτρέπει μελλοντικές κρίσεις.« Ο τομέας θέρμανσης και ψύξης της Ευρώπης, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ, είναι το επίκεντρο της κρίσης. Τα δύο τρίτα του αερίου που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προορίζονται για θέρμανση. Η λύση στο τρέχον ενεργειακό ζήτημα είναι η δημιουργία της εσωτερικής αγοράς θερμότητας, επιτρέποντας την παροχή προσιτών τιμών θερμότητας», επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμίας.  Υπογραμμίζει πως τα νοικοκυριά θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα δαπανηρά ορυκτά καύσιμα για τη θέρμανσης τους, ενώ επισημαίνει πως θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες  έγκρισης για νέες εγκαταστάσεις γεωθερμικών συστημάτων θέρμανσης.