Συμβολή στον αγώνα για σταθεροποίηση της ζήτησης και της προσφοράς αργού στην αγορά χαρακτήρισε χθες ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, την απόφαση των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών του ΟPEC+ να αυξήσουν τη συνολική παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Νοέμβριο. Όπως υποστήριξε ο κ. Νόβακ, η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου, που έφθασε ακόμη

και στα 82 δολάρια το βαρέλι, αντανακλά αντικειμενικά την κατάσταση στην αγορά.«Η αγορά πάντα αντανακλά αντικειμενικά την τρέχουσα κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από την στιγμή της έναρξης της πανδημίας και της πετρελαϊκής κρίσης, τα συνολικά αποθέματα στον κόσμο μειώθηκαν κατά 364 εκατομμύρια βαρέλια και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 130 εκατομμύρια βαρέλια κάτω του μέσου όρου της πενταετίας» είπε ο Νόβακ προσθέτοντας ότι «αυτό είναι καλό για την αγορά, αυτό σημαίνει ότι η αγορά εξισορρόπησε».

Όπως είναι γνωστό, το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ συμφώνησε το απόγευμα, χθες Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, να τηρήσει την υφισταμένη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής αργού κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τον ερχόμενο μήνα Νοέμβριο, παρά τις εκκλήσεις των καταναλωτών για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ημερήσιων ποσοστώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από το άλμα των τιμών που απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το διεθνές καρτέλ επέλεξε να μην εισακούσει αυτές τις εκκλήσεις είναι επειδή μια μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής θα ήταν δύσκολο εγχείρημα. Αναλυτές είχαν αναφέρει, ήδη, από τον Σεπτέμβριο πως υπάρχει σημαντική διαφορά στην εξαγωγική ικανότητα μεταξύ των χωρών-μελών του OPEC+. Για παράδειγμα, ενώ η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ αύξησαν τις συνδυασμένες εξαγωγές τους κατά περίπου 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρίμηνο που έληξε τον περασμένο μήνα, εν τούτοις, οι υπόλοιποι παραγωγοί καταγράφουν μείωση από την αρχή του έτους.

Η σημασία της διαφοράς μεταξύ παραγωγής και προσφοράς πετρελαίου αγνοείται συχνά, όμως πρέπει να θεωρείται πολύ σημαντική παράμετρος, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς. Και τούτο επειδή η προσφορά μπορεί να διατηρηθεί σε πιο υψηλό επίπεδο από την παραγωγή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τις παραγωγικές ποσοστώσεις λιγότερο σημαντικές.

Εν τούτοις είναι σαφές από τα επίσημα στοιχεία, πως τα περισσότερα μέλη του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ αδυνατούν, από τεχνικής άποψης, να ενισχύσουν την παραγωγή τους και μ αυτό τον τρόπο να ενισχύουν την προσφορά αργού.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του OPEC+, Μοχάμεντ Μπαρκίντο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει την τακτική των υποεπενδύσεων σε πετρέλαιο. Όσο ισχυρή και αν μοιάζει το drive Ευρώπης, ΗΠA και εσχάτως της Κίνας, προς την πράσινη ενέργεια, εν τούτοις, η ενεργειακή κρίση που βιώνει ο πλανήτης θα πρέπει να είναι αρκετή απόδειξη ότι ο κόσμος εξακολουθεί να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα.

«Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου αποτελεί καμπανάκι», είπε ο κ. Μπαρκίντο για να προσθέσει πως «όλα επιστρέφουν στο ζήτημα των επενδύσεων στη βιομηχανία πετρέλαιου και φυσικού αερίου.»

Παρά ταύτα, πολλά μέλη του καρτέλ πάσχουν από χρόνια υποεπένδυση, που επιδεινώθηκε μετά το καίριο πλήγμα στη ζήτηση που καταγράφηκε το περασμένο έτος. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασχολούνται υπέρμετρα με το να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις προς την κατεύθυνση του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, εμφανίζονται ολοένα και πιο απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι μεγάλοι όμιλοι του τομέα ενστερνίστηκαν, με τη σειρά τους, το ίδιο «πράσινο» αφήγημα.

Παρά ταύτα, οι μεγάλοι του πετρελαίου μοιάζουν να αποστρέφονται αυτό που τους έκανε… μεγάλους. Κι αυτό δεν είναι καλά νέα για την παραγωγική ικανότητα που απαιτείται ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Ήδη, μεγάλο τμήμα του πλανήτη αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα. Η Κίνα αντλεί ό,τι φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα διατίθενται προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει τους επόμενους μήνες και δεν είναι βέβαιο ότι αυτό αρκεί. Από την άλλη, η Ευρώπη που αποστρέφεται πλέον κάθε έννοια ορυκτού καυσίμου, παίζει κορώνα-γράμματα την πιθανότητα να υποστεί ένα μέγα μπλακ άουτ, εκτός και εάν σπεύσει να εξασφαλίσει αρκετό αέριο, πράγμα δύσκολο υπό τις σημερινές περιστάσεις στην αγορά. Μόνο οι ΗΠΑ θεωρούνται πιο ασφαλείς χάρη στο γεγονός ότι διατηρούν υψηλή παραγωγή υδρογονανθράκων, αν και σε ό,τι αφορά στο θέμα των τιμών, κινούνται και αυτές στο ίδιο αβέβαιο μονοπάτι με τον υπόλοιπο κόσμο.

Συπερασματικά, η μόνη λύση που διαφαίνεται επί του παρόντος είναι να σπεύσει ο ΟPEC+ να σώσει την κατάσταση, γνωρίζοντας όμως, πως εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν ακόμη περισσότερο, θα είναι πρόβλημα για όλους.