Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει τεθεί η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε κερδοσκοπία και εσωτερική πληροφόρηση με στόχο κάποιοι λίγοι να πουλήσουν και να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί, πριν από την ανακοίνωση της πωλήσεως του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η μετοχή της εισηγμένης είχε επιδοθεί σε ένα πραγματικό ράλλυ ανόδου, που το πυροδοτούσαν οι φήμες για το μεγάλο ενδιαφέρον και το υψηλό τίμημα που θα πουληθεί ο Διαχειριστής του Δικτύου. Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή στις 13 Σεπτεμβρίου έφτασε στα 10,84 ευρώ με συναλλαγές σχεδόν 1,3 εκατομμυρίων τεμαχίων…

Αμέσως μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ έναντι τιμήματος 2,1 δις ευρώ, παραδόξως, η μετοχή της ΔΕΗ άρχισε να πέφτει παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την ώρα που οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει πορεία ανόδου. Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου η μετοχή κατέγραψε πτώση 3,1 % και η τιμή της διεμορφώθη στα 9,02 ευρώ. Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ΔΕΗ ανακοίνωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς την συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτή.

Τι συνέβαινε; Όταν όλοι περίμεναν σημαντική άνοδο της τιμής, κάποιοι πουλούσαν τις μετοχές τους. Αυτό καλείται να διερευνήσει η Επιτροπή, εάν δηλαδή όσοι ξεφορτώνονταν τις μετοχές της ΔΕΗ είχαν πληροφόρηση για τις επικείμενες ανακοινώσεις ή όχι. Οι «καχύποπτοι» υποστηρίζουν ότι η μεγάλη πτώση της μετοχής διευκολύνει τους επίδοξους «μνηστήρες» της ΔΕΗ που επιδιώκουν να εισέλθουν στην ΔΕΗ με χαμηλότερη τιμή διαθέσεως των νέων τίτλων της ΑΜΚ. Συμφώνως προς την διαδικασία, θα αναζητηθούν αρχικώς οι «κωδικοί» από τους οποίους έγιναν οι μεγαλύτερες συναλλαγές ενώ θα ακολουθήσουν πιο σύνθετες αναζητήσεις για τον εντοπισμό τυχόν «ομάδας κωδικών» και η πιθανή διασύνδεσή τους με την insider list που τηρείται για όλες τις εισηγημένες εταιρείες.