Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι γεγονός και οι περισσότεροι καταναλωτές τις επόμενες ημέρες θα αντιληφθούν την διαφορά ενώ αυτές για το φυσικό αέριο έπονται και θα είναι πλέον οδυνηρές. Μέσα από σειρά άρθρων στο energia.gr τις τελευταίες ημέρες έχουμε προσπαθήσει να περιγράψουμε τις παραμέτρους και να εξηγήσουμε τους λόγους που έχουν συμβάλλει σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση όπου μέσα σε ένα έτος οι τιμές χονδρεμπορικής στο φυσικό αέριο έχουν σχεδόν πενταπλασιασθεί ενώ αυτές του ηλεκτρισμού έχουν διπλασιαστεί από τις αρχές του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση, όπως και άλλες στην Ευρώπη, δρα πυροσβεστικά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να 

αποφύγει την μετακύλιση των υψηλών τιμών χονδρεμπορικής στις τιμές λιανικής και έτσι να προστατέψει τους καταναλωτές από δυσβάσταχτες ανατιμήσεις που θα τους υποχρεώσουν σε αιματηρές οικονομίες προκειμένου να εξασφαλίσουν την λειτουργία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Οι δε ανατιμήσεις σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο σε επίπεδο καταναλωτή έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας. Κάτι που νομοτελειακά θα οδηγήσει την οικονομία για μια ακόμα φορά σε σοβαρή ύφεση αφού αίφνης κινδυνεύει να μειωθεί η κατανάλωση σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας.

*Oλόκληρο το κείμενο στη στήλη Σχόλιο εδώ