Την πορεία της επιχείρησης προς την πράσινη μετάβαση, μέσω της απολιγνιτοποίησης και της ανάπτυξης ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής δυναμικότητας περίπου 9,1 GW (γιγαβάτ) παρουσίασε ο πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος  της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσσης, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη σε 120 αναλυτές. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 4,8 GW, τα οποία θα προκύψουν από το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» (ΔΕΗΑΝ) των 10 GW, μια επένδυση περίπου 3 δισ. ευρώ.  Εάν στα 4,8 GW  προστεθούν και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της επιχείρησης,  οι «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ θα φτάσουν 

τα 9,1 GW έως το 2026. Μάλιστα, το ενδιαφέρον του κορυφαίου ενεργειακού ομίλου της χώρας για την πράσινη ενέργεια, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η ΔΕΗΑΝ συμμετέχει, για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια απουσίας, στις εκλογές που διεξάγει σήμερα η  Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για την εκλογή του νέου της ΔΣ για τα επόμενα δύο χρόνια.  

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για την επόμενη πενταετία αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, από 2% σήμερα σε 22% (ή σε 39% μαζί με τα υδροηλεκτρικά). Σήμερα η επιχείρηση διαθέτει 206 MW ΑΠΕ και 3,2 GW υδροηλεκτρικών. Το 2022 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή και ηλέκτριση άλλων 30 MW   φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα. Έως τα τέλη του 2023  θα κατασκευαστούν ακόμη 200 MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα, 42 MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών και 50 MW φωτοβολταϊκών στην Μεγαλόπολη.  Θα ακολουθήσει διαγωνισμός για 65 MW φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία. 

Επιπλέον, έως το  2024 θα προετοιμαστούν οι διαγωνισμοί για  έργα ισχύος  70 MW αιολικών σταθμών στη Βόρεια Ελλάδα,  500 MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα και άλλα  1.500 MW ΑΠΕ σε Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη αλλά και 700 MW σε μονάδα αποθήκευσης. Έτσι, το 2024 οι καθαρές ΑΠΕ (χωρίς τα υδροηλεκτρικά) θα φτάσουν τα 3.363 MW. Την διετία 2024-2026 θα ωριμάσουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες για άλλα 365 MW αιολικών σταθμών,  994 MW φωτοβολταϊκών,  8 MW μικρών υδροηλεκτρικών και 25 MW βιομάζας φτάνοντας τα  συνολικά τα 4.755 MW και μαζί με τα υδροηλεκτρικά, την αποθήκευση ενέργειας και τα έργα που σχεδιάζει να εξαγοράσει στα Βαλκάνια  τα 9,1 GW. 

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Στάσση στους αναλυτές, η ΔΕΗΑΝ έχει βαθιά τεχνογνωσία στον τομέα των ΑΠΕ, διαθέτει μεγάλες εκτάσεις γης, διαθέτει εγγυημένη σύνδεση με το δίκτυο για τα 3 GW από τα υπό ανάπτυξη 4,8 GW, ενώ έχει και τη δυνατότητα για σύναψη διμερών  πράσινων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας  (PPAs) εντός του ομίλου της ΔΕΗ.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι η ΔΕΗ έχει ήδη υπογράψει MOU   με την κοινοπραξία Taaleri - Masdar για ανάπτυξη 0,3 GW ΑΠΕ και με την EDP για έργα άνω των 0,4 GW. Όσο για την μεγάλη    συμφωνία ΔΕΗ - RWE για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 2 GW,   τα οριστικά έγγραφα της συμφωνίας για τη σύσταση του joint venture, στο οποίο θα συμμετέχουν με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα οι δύο εταιρείες , αναμένεται  να υπογραφούν τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.  Μάλιστα,   η ΔΕΗΑΝ έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση εννέα εταιρειών ειδικού σκοπού για έργα στην περιοχή του Αμυνταίου, ενώ η γερμανική εταιρεία έχει ξεκινήσει να στελεχώνει τα γραφεία της στη Ελλάδα.