Η δεσπόζουσα θέση του ελληνικού κράτους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που βαστά από τον Αύγουστο του 1950, έτος ίδρυσης της ΔΕΗ, μοιάζει να ολοκληρώνεται απότομα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην μετάσχει στην αιφνιδιαστική (;) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας- σύμβολο για τη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας, ψαλιδίζει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιό της, από το 51% στο περίπου 34%, δηλώνει κατ’ ουσία, παραίτηση από τα δικαιώματά ελέγχου της, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και όλα τούτα σε μια περίοδο κατά την οποία η πρωτοφανής κρίση με τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, προκαλούν έντονη διαταραχή στις αγορές και νευρικό κλονισμό στους καταναλωτές.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες και σφοδρές. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρει πως η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο ακριβά «ασημικά» της, σε βάρος των συμφερόντων του λαού, ενώ τονίζει πως οι εργαζόμενοι στον Όμιλο αισθάνονται προδομένοι, καθώς, όπως αποδείχτηκε, υπογραμμίζει, οι υποσχέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της, Γιώργου.Στάσση, για ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης με υψηλή κερδοφορία, ήταν ψευδεπίγραφες και κενές περιεχομένου. 

«Μια συρρικνωμένη ΔΕΗ, ένα "κουφάρι" που θα άγεται και θα φέρεται από την ευρεία διασπορά μετοχών, πόσο αξιόπιστα μπορεί να συμβάλει στα δημόσια έσοδα και γενικότερα στο δημόσιο συμφέρον;» αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ.

«Η απόφαση της Διοίκησης γίνεται κατ΄εντολήν της Κυβέρνησης που θα έχει πλέον τη βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρείας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους "τζάμπα μάγκες" που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρησεις μονοπωλιακού χαρακτήρα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, προσφατα και ο ΑΔΜΗΕ μερικά χρόνια πριν», καταλήγουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.  

Παράλληλα, υπήρξε αντίδραση και από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει ως έγκλημα κατά του ελληνικού λαού την αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την οποία, όπως τονίζει, απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης από την πρόσφατη ομιλία του στην ΔΕΘ.

«Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται, επίσης, πως η "διερεύνηση" μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί, επίσης, τον Πρωθυπουργό ότι με την απόφασή του αυτή ευνοεί την απώλεια του ελέγχου σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, που αποτελεί πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, σε μια περίοδο που εντείνεται η ενεργειακή κρίση και οι τιμές του ρεύματος βρίσκονται στα ύψη, απειλώντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. «Η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;" αναρωτιέται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε πως στην ανακοίνωσή τους, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) – ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔEΗ που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

«Η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕH μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τη νέα της στρατηγική, η ΔΕΗ εστιάζει στην «πράσινη ενέργεια» και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον. Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ έχουν ως βασικό στόχο από την ίδρυσή τους την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τη χώρα. Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕH, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕH και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη της Επιχείρησης, η απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ελήφθη με στόχο να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές και έτσι να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιό της για επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, καθώς το σύνολο των κεφαλαίων που θα τοποθετήσουν οι ιδιώτες θα κατευθυνθεί προς αυτή την κατεύθυνση.