Όπως εγκαίρως είχε προειδοποιήσει η ΕΣΤΙΑ, κύμα ακρίβειας ενσκήπτει με την άφιξη του φθινοπώρου καθώς η ζήτησις τροφοδοτείται από παρασιτικά εισοδήματα και η προσφορά ευρίσκει την ευκαιρία να αποκαταστήσει την χαμένη κερδοφορία της Εξωγενείς παράγοντες όπως η άνοδος των ναύλων εμπορευματοκιβωτίων και η δυστοκία στις αλυσσίδες εφοδιασμού (supply -chain) εισαγομένων προϊόντων και πρώτων υλών

με πρεξάρχον το πετρέλαιον, ανεβάζουν τις τιμές καταναλωτή και μεταγγίζουν τις διεθνείς ανατιμήσεις στη εγχώριο αγορά που καρτελοκρατείται.

Από την άλλη πλευρά , η μερική επάνοδος της κανονικότητος στην αγορά και άστοχες κυβερνητικές αποφάσεις , όπως ο προηγηθείς αδικαιολόγητος  εγκλωβισμός της οικονομίας κι η ασυνέπεια των κυβερνητικών υποσχέσεων, τροφοδοτούν τα αδιέξοδα (bottlenecks).Η εποχικότης (πχ. τα ενοίκια ανεβαίνουν εκάστοτε Σεπτέμβριον) δίνουν την εντύπωση παλιρροϊκού κύματος ανατιμήσεων , που βέβαια μεγαλοποιείται από τις άσχετες τηλεπερσόνες.

Αλλού όμως είναι το ζήτημα: Η δυστοκία στην προσφορά. Η οικονομία εσώθη την τελευταία στιγμή από πλήρη κατάρρευση όταν ο Κυρ. Μητοστάκης , απαλλαγείς από οικείες φαντασιώσεις, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθή άλλος εγκλωβισμός του ιδιωτικού τομέως της οικονομίας και οι φορείς της άρχισαν δυστακτικά ν’ανταποκρίνονται.Ο Τουρισμός ανέκαμψε με το άνοιγμα των συνόρων και την αποδοχή του ρίσκου απερισκέπτων θυμάτων – κυρίως  ανεμβολιάστων .Η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή προσπαθεί ν’αποκαταστήσει το ισχνό σφρίγος της , οι αγρότες δραστηριοποιούνται με την ελπίδα των καλλιτέρων τιμών των προϊόντων ενώ ανελπίστως η ναυτιλία πάει καλά πλήν των πετρελαιοφόρων.

Η εγχώριος παραγωγή έχει συρρικνωθή από κυβερνητική αμέλεια και τις καταστρεπτικές αποφάσεις της Κομισιόν (πχ. το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων) .Το γραφειοκρατικό κόστος έχει ανέλθη στην στρατόσφαιρα , παρά την ψηφειοποίηση των διαδικασιών. Το δημόσιον έλλειμμα – σαφώς πληθωριστικό – υπερέβη το σημείο ισορροπίας που απέβλεπε στην κάλυψη του εισοδηματικού κενού , το οποίον προεκλήθη απ’το απερίσκεπτο κλείσιμο της οικονομίας.Οι φόροι κι οι κοινωνικές εισφορές διατηρούνται στα ύψη και αφαιρούν αγοραστική δύναμη  από την ροή εισοδήματος .Την πτώση της απασχολήσεως δεν αντιμετωπίζουν οι  παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις , όπως μεγάλα έργα είτε η οικοδομική δραστηριότης , που  φυτοζωεί πληττομένη από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.Αλλως θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία που διψά γι’ακίνητα , εξ αιτίας της ξένης ζητήσεως .Οι  αρμόδιοι υπουργοί... «αγρόν ηγόρασαν» ασχολούμενοι με τακτικισμούς και αυταρέσκεια. Ο Τραπεζικός τομέας πάσχει βαρέως και η πολιτικοιποίηση των εμβολιασμών αποτελεί πρόσθετη ανάσχεση της εξομαλύνσεως στην οικονομία.

Τα αστυνομικά μέτρα που ετοιμάζονται δεν πρόκειται ν’ανασχέσουν το «τσουνάμι των ανατιμήσεων» και είναι μάταια. Η αύξηση του κατωτάτου μισθού αφετηρία ανοδικού σπειρώματος του εργατικού κόστους.

Προτιμητέα θα ήταν η επιβοήθηση της Προσφοράς , να συναντήσει την Ζήτηση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών ,με φιλελεύθερα μέτρα , όπως η μείωση της γραφειοκρατίας κι η επιτάχυνση των διαδικασιιών του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάντως μην αναμένεται σύντομη αναθέρμανση της οικονομίας όσο η Πανδημία του Κινεζοϊού συνεχίζεται αμείωστη. Η στασιμότης είναι καύσιμος ύλη του πληθωρισμού.