Στις τέσσερις «πράσινες» προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας από το βήμα του «2021 Southeast Europe Energy Forum». Όπως τόνισε, η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του ΕΣΕΚ. «Δεν πρόκειται μόνο για αλλαγή αριθμών και ποσοστών. Είναι εύκολο θα θέτει κανείς πιο φιλόδοξους στόχους. Αλλά πρέπει να τους συνδυάσουμε και με ποιοτικούς στόχους, δηλαδή να θέσουμε νέες πολιτικές και μέτρα εστιάζοντας στις νέες τεχνολογίες που πρέπει να συμπεριλάβουμε στο νέο ΕΣΕΚ

Αλλά να συμπεριλάβουμε και κάτι που δεν  είδαμε με λεπτομέρεια στο προηγούμενο σχέδιο, δηλαδή την κοινωνικοοικονομική προοπτική αυτού του οδικού χάρτη για το 2030. Να δούμε πιο είναι και το κόστος αυτής της αλλαγής», επεσήμανε η κυρία Σδούκου.

Έτοιμα δύο νομοσχέδια για τις ΑΠΕ

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στον νέο  κλιματικό  νόμο, δηλαδή στο νομικό «εργαλείο» το οποίο θα διαπερνά όλο το σύστημα διοίκησης και πολιτικής σε όλους τους τομείς ενώ η  τρίτη πρωτοβουλία εστιάζει στη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα, «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη των ΑΠΕ εάν δεν προσφέρουμε στους επενδυτές τα απαραίτητα εργαλεία, όπως το να αποσύρουμε όλα τα θεσμικά και  ρυθμιστικά εμπόδια και να κάνουμε τη ζωή των επενδυτών πιο εύκολη».  Όπως ανέφερε, ήδη είναι έτοιμο ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες με περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

 Όσον αφορά στο δεύτερο βήμα του σχεδίου στήριξης των ΑΠΕ, η κυρία Σδούκου ανέφερε ότι, προ ημερών, κατατέθηκε στην   Κομισιόν το τελικό σχέδιο  για την επέκταση των διαγωνισμών έως το 2024. «Ελπίζουμε σε αυτό το διάστημα να κάνουμε δημοπρασίες 3 GW κοινών  τεχνολογιών ΑΠΕ. Σε αυτούς τους διαγωνισμούς θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε έργα σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας όπου πριν υπήρχε συμφόρηση όπως στην Κρήτη ή στην Πελοπόννησο. Άρα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε την τελική έγκριση της DG Comp και θα ανακοινώσουμε την επόμενη προκήρυξη», σημείωσε η κυρία Σδούκου.

Επεσήμανε μάλιστα, ότι πέρα από τις δημοπρασίες που είναι απαραίτητες, το υπουργείο προωθεί παράλληλα, για τα επόμενα χρόνια, και τα πράσινα PPAs. «Έτσι σχεδιάζουμε το πλαίσιο για να δώσει ώθηση και θα διευκολύνει τα PPAs. Σχεδιάζουμε ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές θα τους παρέχει μερική υποστήριξη, μέσω ειδικού καθεστώτος επιδότησης. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Πρώτον διότι θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ και δεύτερον θέλουμε να δούμε το πρασίνισμα της ελληνικής βιομηχανίας», υπογράμμισε.

Η τέταρτη πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, όπως υποστήριξε η ίδια, είναι η προώθηση νέων τεχνολογιών. «Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι παράλληλα με την είσοδο του πλαισίου στη Βουλή θα γίνουν και ανακοινώσεις σχετικά με τις  κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξή τους.

Αποθήκευση: αρχές 2022 η πρώτη προκήρυξη  

Η δεύτερη τεχνολογία που προωθείται ως στρατηγική προτεραιότητα αφορά στην αποθήκευση ενέργειας. «Ολοκληρώθηκε η μελέτη από επιστημονική ομάδα. Έχουμε χρήματα για τα έργα από το RRF, έχουμε στείλει στην Κομισιόν την πρώτη διαδικασία κοινοποίησης ώστε να πάρουμε ένα πράσινο φως, με την ελπίδα ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα προχωρήσουμε με τη διαγωνιστική διαδικασία για έργα  αποθήκευσης  ενέργειας», σημείωσε η κυρία Σδούκου. Αναφέρθηκε επίσης στο υδρογόνο, τονίζοντας ότι τα πρώτα πέντε έργα έχουν ήδη επιλεγεί στο πρώτο κύμα Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΙPCEI) «Yδρογόνο», τα οποία προ-κοινοποιήθηκαν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και σύντομα, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί και η εθνική στρατηγική.  Τέλος μίλησε για άλλη μια προτεραιότητα που αφορά στο πρασίνισμα των νησιών, έργο για το οποίο έχει διασφαλιστεί ένα οικονομικό εργαλείο από την Κομισιόν, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.