Αγορά Ηλεκτρισμού: Χαμηλότερη Ζήτηση Αλλά οι Τιμές Παραμένουν σε Υψηλά Επίπεδα -Ο Λιγνίτης Εξακολουθεί να Στηρίζει την Παραγωγή

Αγορά Ηλεκτρισμού: Χαμηλότερη Ζήτηση Αλλά οι Τιμές Παραμένουν σε Υψηλά Επίπεδα -Ο Λιγνίτης Εξακολουθεί να Στηρίζει την Παραγωγή
Του Κ.Ν.Σταμπολή
Τρι, 17 Αυγούστου 2021 - 13:49

Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ηλεκτρισμού στο ελληνικό σύστημα το περασμένο επταήμερο υποχώρησε αισθητά ,σε σύγκριση με την πρώτη εφιαλτική εβδομάδα του Αυγούστου (2-8),οι τιμές εξακολούθησαν να κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Ποιο αναλυτικά η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) στο χρονικό διάστημα 9 Αυγούστου μέχρι την εορτή της Παναγίας τον 15Αύγουστο ανήλθε στα €123,49 / MWh σε σύγκριση με €146,65/MWh, δηλ. μια μείωση κατά 15.8%, από την μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ ανά ημέρα που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα (9/8) στα €157,49 /ΜWh ενώ η μέγιστη ΤΕΑ έφθασε τα €208,12 /MWh και παρατηρήθηκε στις 19:00 την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση του ΙΕΝΕ για την Ελληνική αγορά ενέργειας η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για το προηγούμενο επταήμερο (9/8-15/8) εξακολούθησε να κινείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στα 1,23 TWh ( 1.233 GWh) σε σύγκριση με το μέγιστο φορτίο της προπροηγούμενη εβδομάδας που είχε φθάσει τα 1,4 TWh. Η αξιοσημείωτη μείωση του ηλεκτρικού φορτίου κατά 12,5% οφείλεται αφενός μεν στην μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφετέρου στην μαζική έξοδο από τα αστικά κέντρα λόγω των θερινών αδειών της συντριπτικής μερίδας των εργαζόμενων. Με αποτέλεσμα την μείωση χρήσης των κλιματιστικών που ως γνωστό αποτελούν βασική συνιστώσα της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Σε ότι αφορά την σύνθεση του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής για μια ακόμα φορά κυριάρχησε το εισαγόμενο φυσικό αέριο με 553,895 MWh καλύπτοντας το 45% της συνολικής παραγωγής ενώ ο εγχώριος λιγνίτης συνεισέφερε 159,459 MWh, δηλ.το 13% της συνολικής παραγωγής. Με άλλα λόγια τα «κακά» ορυκτά καύσιμα και 6 % εισαγωγές (από λιγνίτες και πυρηνικά της Βουλγαρίας ) έσωσαν την κατάσταση στο μέτωπο της παραγωγής καλύπτοντας το 64% της συνολικής παραγωγής. Με τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά, δηλ. 431,153 MWh να παράγουν το υπόλοιπο 36%.

Συμπερασματικά, και σε ότι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή παρατηρούμε ότι ο απόλυτα δαιμονοποιημένος και ακριβός λιγνίτης (ο οποίος προγραμματίζεται από την κυβέρνηση σε πλήρη απόσυρση από το εγχώριο ενεργειακό σύστημα το 2026) έσωσε για μια ακόμα φορά την κατάσταση συνεισφέροντας ένα σταθερό ποσοστό που το τελευταίο δεκαπενθήμερο κινείται σταθερά μεταξύ 12-15% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής.

Διαφεύγει ασφαλώς της προσοχής των περισσότερων αναλυτών και εμπειρογνωμόνων της ενεργειακής αγοράς ότι όσο αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα τόσο αυξάνεται η ανάγκη για παροχή σταθερού φορτίου βάσης πάνω στο οποίο, για να χρησιμοποιήσουμε μια λαϊκή έκφραση, έρχεται και «κουμπώνει» το φορτίο των ΑΠΕ. Άρα η στόχευση για ακόμα μεγαλύτερη χρήση ΑΠΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις σοβαρές ανάγκες που αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν για την κάλυψη φορτίων βάσης κάτι που τα σχεδιαζόμενα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες και υδρογόνο δεν θα μπορούν να καλύψουν για τουλάχιστον μια ακόμα δεκαετία.

Το ζητούμενο λοιπόν παραμένει μια ρεαλιστική σχεδίαση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ώστε να αποφεύγονται οι κλυδωνισμοί και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τοπικές ή ενός γενικού blackout. Όπως πολύ πρόσφατα βιώσαμε.