Η νέα συμφωνία του OPEC+, η οποία επετεύχθη τον περασμένο μήνα, αναμένεται να χρειαστεί αρκετό διάστημα προκειμένου να αποκαταστήσει την ισορροπία στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά. Η άμεση ώθηση από τον OPEC+ έρχεται σε σύγκρουση με τη βραδύτερη αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης και την υψηλότερη παραγωγή απο χώρες εκτός της συμμαχίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του πετρελαίου προσφέρουν περισσότερα στοιχεία της διαμορφωθείσας κατάστασης. Ένα πρόσφατο ράλι τιμών έχει επιβραδυνθεί λόγω των ανησυχιών ότι η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού από την μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη καθώς περισσότερα βαρέλια ήταν διαθέσιμα 

στην αγορά, επισημαίνει στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε χθες (12/8). Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν από το υψηλό των $76.40 το βαρέλι στις αρχές Ιουλίου σε περίπου $71 το βαρέλι κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του άρθρου.  

Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω από την Έκθεση του περασμένου μήνα, εν μέρει λόγω της συμπερίληψης πληρέστερων ιστορικών ετήσιων στατιστικών στοιχείων. Η πρόβλεψη του ΙΕΑ για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί κατά 5.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021 και περαιτέρω κατά 3.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022. Η εκτιμώμενη ανάπτυξη για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έχει υποβαθμιστεί πιο έντονα, καθώς οι νέοι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού που επιβλήθηκαν σε πολλές μεγάλες χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο, ιδιαίτερα στην Ασία, φαίνεται να μειώνουν τις μετακινήσεις και τη χρήση πετρελαίου.

Παράλληλα, η παγκόσμια πετρελαϊκή προσφορά αυξάνεται ραγδαία. Τον περασμένο Ιούλιο, οι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή τους κατά 1.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού, η Σαουδική Αραβία, αναίρεσε ένα μέρος των δικών της εθελοντικών περικοπών και η Βόρεια Θάλασσα επέστρεψε στην παραγωγή. Η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού το μπλοκ των παραγωγών συμφώνησε στις 18 Ιουλίου να αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή κατά 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα από τον Αύγουστο έως ότου καταργηθούν σταδιακά οι υπόλοιπες περικοπές.

Επιπλέον, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν μειωθεί κατακόρυφα και τον περασμένο Ιούνιο, τα βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ υποχώρησαν κατά 50 εκατ. βαρέλια ή 1.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας 131 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα από τον μέσο όρο πενταετίας.

Επίσης, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι η πλάστιγγα θα μπορούσε να γείρει προς το πλεόνασμα το 2022 εάν ο OPEC+ συνεχίσει να αναιρεί τις περικοπές του και οι παραγωγοί που δεν συμμετέχουν στη συμφωνία αυξάνονται ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές. Μετά από μια μέτρια αύξηση κατά 600 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το 2021, η πετρελαϊκή προσφορά εκτός του OPEC+ προβλέπεται να επεκταθεί κατά 1.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, εκ των οποίων οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60%.

*Ενεργειακός Οικονομολόγος, MSc.