Νέα Μεγάλη Ανακάλυψη Πετρελαίου της Exxon στα Ανοικτά της Γουιάνας

Νέα Μεγάλη Ανακάλυψη Πετρελαίου της Exxon στα Ανοικτά της Γουιάνας
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Πεμ, 5 Αυγούστου 2021 - 16:14

ExxonMobil και Hess Corporation ανακοίνωσαν νέα σημαντική ανακάλυψη αργού πετρελαίου ανοικτά των ακτών της Γουιάνας. Το κοίτασμα Whiptail που βρίσκεται στο θαλάσσιο τεμάχιο Stabroek, ανεβάζει σε περισσότερες από δώδεκα τις ανακαλύψεις που έχει πραγματοποιήσει η σύμπραξη, με τις αρχικές εκτιμήσεις να αναφέρονται σε ανακτήσιμους πόρους της τλαξης των περίπου 9 δισ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου.

Το κοίρασμα Whiptail, που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Uaru και δυτικά των ανακαλύψεων του Yellowtail, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη του θαλασσοτεμαχίου Stabroek Block, 6,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων που εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία που περιλαμβάνει την Hess Corp και την China CNOOC Ltd. ExxonMobil και Hess θεωρούν ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην υπεράκτια Γουιάνα θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάπτυξη τουλάχιστον έξι έργων έως το 2027 με  δυνατότητα να φτάσουν στα 10 στα θαλάσσια ύδατα της χώρας της Νότιας Αμερικής.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το μέγεθος των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της τελευταίας ανακάλυψης. "Αυτή η ανακάλυψη αυξάνει την εμπιστοσύνη μας στο μέγεθος και την ποιότητα των πόρων στη νοτιοανατολική περιοχή του Stabroek Block και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική ανάπτυξη καθώς συνεχίζουμε να αξιολογούμε την καλύτερη σειρά ευκαιριών ανάπτυξης εντός του μπλοκ", δήλωσε ο Mike Cousins, ανώτερος αντιπρόεδρος εξερεύνησης και νέων επιχειρήσεων στην ExxonMobil.

Σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η Exxon και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται στο Stabroek Block προέβησαν σε περισσότερες από δώδεκα ποιοτικές ανακαλύψεις στο εν λόγω τεμάχιο, καθιστώντας τη Γουιάνα τη νεότερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, τον Δεκέμβριο του 2019. Το υπεράκτιο έργο του Liza Phase 1, που αποτελεί το πρώτο έργο πετρελαϊκής παραγωγής στη χώρα,  με επικεφαλής την ExxonMobil, πέτυχε την πλήρη προγραμματισμένη παραγωγική του ικανότητα των περίπου 130.000 βαρελιών ημερησίως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ιρφαάν Αλί στις αρχές του έτους.

Το κοίτασμα Liza Phase 1 παράγει σήμερα 120.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύσε η Exxon, ενώ το Lisa Phase 2 έχει σχεδιαστεί για να αντλεί μέχρι και 220.000 βαρέλια ημερησίως μέσω μιας πλωτής εγκατάστασης παραγωγικής, αποθήκευσης και μεταφοράς (FPSO). Η εταιρεία εκπληρώνει έως τώρα το τεθέν χρονοδιάγραμμα για έναρξη της εμπορικής χρήσης του κοιτάσματος για τις αρχές του 2022.

Να σημιώσουμε στο σημείο αυτό, πως η Γουιάνα αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες για τα στρατηγικά σχέδια του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού που περιλαμβάνουν την εστίαση σε έργα υψηλής απόδοσης και ρευστότητας, που θα της επιτρέψουν να αυξήσει το διανεμόμενο μέρισμά της έως το 2025.