Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Royal Dutch Shell αύξησε το μέρισμά της και ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μετά από κατακόρυφη αύξηση των τιμών πετρελαίου και αερίου, που οδήγησαν τα κέρδη β΄ τριμήνου στο υψηλότερο επίπεδο της διετίας

Καθώς τα κέρδη ανά τον κλάδο ανέκαμψαν από την κατάρρευση που προκάλεσε η πανδημία στην ενεργειακή ζήτηση, οι εταιρείες του κλάδου, όπως η νορβηγική Equinor και η TotalEnergies, επίσης προχώρησαν σε αγορές ιδίων μετοχών.

"Αυξάνουμε τα μερίσματα σήμερα, και ξεκινούμε τις αγορές ίδιων μετοχών, ενώ συνεχίζουμε να επενδύουμε για το μέλλον της ενέργειας”, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στα 5,53 δισ. δολάρια, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το δ΄ τρίμηνο του 2018, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για κέρδη 5,07 δισ. δολάρια.

Η Shell αύξησε το μέρισμα της για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 38% στα 24 σεντς, αφού το έδωσε για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1940 ως απάντηση στην κατάρρευση της ενεργειακής ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία.

Η εταιρεία επίσης ξεκίνησε πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών ύψους 2 δισ. Δολαρίων, που σκοπεύει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους.