Μυτιληναίος: Χρονιά Μετασχηματισμού το 2021, Χρονιά Απογείωσης το 2022 – Η «Πράσινη Μετάβαση» Δεν Είναι Δωρεάν, Μόνη Λύση να Μειωθούν τα Ορυκτά Καύσιμα

Μυτιληναίος: Χρονιά Μετασχηματισμού το 2021, Χρονιά Απογείωσης το 2022 – Η «Πράσινη Μετάβαση» Δεν Είναι Δωρεάν, Μόνη Λύση να Μειωθούν τα Ορυκτά Καύσιμα
energia.gr
Τετ, 28 Ιουλίου 2021 - 16:36

Το 2021 θα είναι χρονιά-ρεκόρ κερδοφορίας και μετασχηματισμού, ενώ το 2022 θα είναι έτος απογείωσης προέβλεψε για την Mytilineos, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης – μέσω τηλεδιάσκεψης - των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Ωστόσο, επισήμανε το υψηλό κόστος των πρώτων υλών την εποχή μετά την πανδημία, καθώς και την ανοδική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου

Το τελευταίο, όπως τόνισε, αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό για το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, που, μαζί με την σημαντική αύξηση των τιμών των ρύπων, επέφεραν ισχυρή αυξητική πίεση στα κόστη στην ηλεκτροπαραγωγή. Με τη σειρά τους, κόστος φυσικού αερίου και ρύπων αύξησαν τις τιμές και στη χονδρεμπορική αγορά, κατά 49,7% για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου και κατά 117% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι η αύξηση του κόστους της εταιρείας δεν θα είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των τιμών, ενώ για το αυξημένο κόστος ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά είναι τόσο ψηλά οι τιμές ρύπων, ξεπερνώντας τα 50 ευρώ ο τόνος, ενώ κινείται ανοδικά και το φυσικό αέριο.

Αναφερόμενος στο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και την «πράσινη μετάβαση», τόνισε ότι αποτελεί την αντανάκλαση του κόστους που πρέπει να πληρώσει η κοινωνία προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερα, η  «πράσινη μετάβαση» δεν μπορεί να γίνει ούτε γρήγορα ούτε φθηνά και πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν είναι δωρεάν και θα την πληρώσει με ακριβό ρεύμα, κάτι που μπορεί να έχει πολλών ειδών επιπτώσεις. Μοναδική λύση απέναντι σε αυτά τα αυξημένα κόστη, τόνισε, είναι να μειωθούν τα ορυκτά καύσιμα το γρηγορότερο δυνατό.

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι εάν εγκριθούν οι προτάσεις της ΕΕ , δε αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις μέχρι το 2025, ωστόσο από το 2026 και μετά θα δούμε σταδιακή αλλά ουσιαστική αύξηση στο κόστος της βιομηχανίας και των εξαγωγών.

Σχετικά με την απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει φόρο στις εξαγωγές αερίου, ο πρόεδρος της Mytilineos σημείωσε ότι δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά, ενώ σχετικά με την επίδραση των αυξημένων τιμών του αλουμινίου στα μεγέθη της εταιρείας, προέβλεψε ότι κατά τα επόμενα τρίμηνα θα φανεί η επίπτωση των αυξημένων premia, που οφείλονται στην τεράστια αύξηση της ζήτησης για αλουμίνιο κυρίως από την Κίνα.