Κατακόρυφη αύξηση κατέγραψαν τα κέρδη β΄ τριμήνου της νορβηγικής πετρελαϊκής Equinor, καθώς οι τιμές πετρελαίου και αερίου αυξήθηκαν, αλλά διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 4,64 δισ. δολάρια στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου από τα 350 εκατ. δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, έναντι εκτιμήσεων για 4,83 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία επίσης τόνισε ότι θα ξεκινήσει την πρώτη φάση μιας από καιρό προγραμματισμένης επαναγοράς ίδιων μετοχών, και στοχεύει να δαπανήσει 300 εκατ. δολάρια για το πρόγραμμα, μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

“Η αυστηρή πειθαρχία στο κεφάλαιο και οι καθαρές ταμειακές ροές περισσότερων από 4,5 δισ. δολαρίων, μείωσαν το καθαρό χρέος μας στο 16,4% και μας κατέστησαν ισχυρούς έναντι της μεταβλητότητα των τιμών των εμπορευμάτων”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, Anders Opedal.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε από το 24,6% στο α΄ τρίμηνο.

“Οι εξελίξεις σε σχέση με τη συνεχιζόμενη πανδημία, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ενεργειακή ζήτηση, τις τιμές και τις σχετικές μεταβλητότητες το 2021 και μετά”, ανέφερε η Equinor.

Παράγοντες-κλειδιά θα μπορούσαν να είναι τα lockdowns και οι προσπάθειες εμβολιασμού για την ανάσχεση του κύματος της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη μονάδα της Equinor, η Exploration and Production Norway, εμφάνισε προ φόρων κέρδη 3,96 δισ. δολαρίων έναντι των ζημιών 85 εκατ. δολαρίων πριν από έναν χρόνο, αλλά ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για 4,1 δισ. δολάρια.

Η πετρελαϊκή παραγωγή στο τρίμηνο μειώθηκε στα 1,997 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 2,011 εκατ. βαρέλια πριν ένα χρόνο.