Form Energy: Οι Mπαταρίες Σιδήρου-Αέρα Μπορούν να Αποθηκεύουν Ενέργεια για Μεγαλύτερο Διάστημα

Form Energy: Οι Mπαταρίες Σιδήρου-Αέρα Μπορούν να Αποθηκεύουν Ενέργεια για Μεγαλύτερο Διάστημα
energia.gr
Παρ, 23 Ιουλίου 2021 - 10:28

Μία start up ισχυρίζεται ότι έχει τη λύση για αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ με χαμηλό κόστος. Εχει κατασκευάσει μια φθηνή μπαταρία που μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για μέρες χρησιμοποιώντας ένα από τα πιο κοινά στοιχεία που υπάρχουν στη Γη: σίδηρο. Οι μπαταρίες της Form Energy Inc. είναι πολύ βαριές για να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την εταιρεία όμως θα είναι σε θέση να λύσουν ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: η φθηνή αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε ηλεκτρικά δίκτυα όταν ο ήλιος δεν λάμπει και ο άνεμος δεν φυσά.

Το project της εταιρείας Somerville, Mass., καλύπτεται από καιρό σε συμφωνίες μυστικότητας και μη αποκάλυψης. Πρόσφατα μοιράστηκε την πρόοδό της με την Wall Street Journal, λέγοντας ότι θέλει να ενημερώσει τους ρυθμιστικούς φορείς και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ότι εάν όλα συνεχίσουν σύμφωνα με το σχέδιο, οι μπαταρίες σιδήρου-αέρα θα είναι σε θέση να έχουν προσιτή, μακράς διάρκειας αποθήκευση ισχύος έως το 2025.

Στους υποστηρικτές του περιλαμβάνοντια το Breakthrough Energy Ventures, ένα επενδυτικό ταμείο για το κλίμα του οποίου οι επενδυτές περιλαμβάνουν τον συνιδρυτή της Microsoft Corp. Bill Gates και τον ιδρυτή της Amazon.com Inc., Jeff Bezos. Η Form ξεκίνησε πρόσφατα ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής μια στρατηγική επένδυση από τον γίγαντα χαλυβουργίας ArcelorMittal SA, MT -0,76% έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

To project ετοιμάζεται να είναι σύντομα στην παραγωγή του «είδους μπαταρίας που χρειάζεστε για να αποσυρθούν πλήρως τα θερμικά στοιχεία όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mateo Jaramillo(φωτό), ο οποίος ανέπτυξε την μπαταρία Powerla της Tesla Inc. σε μερικούς από τους πρώτους κινητήρες του αυτοκινήτου.