WindEurope, SolarPower Europe και EASE κατά ΥΠΕΝ για το ν/σ που Παγώνει Όλα τα Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας από ΑΠΕ

WindEurope, SolarPower Europe και EASE κατά ΥΠΕΝ για το ν/σ που Παγώνει Όλα τα Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας από ΑΠΕ
energia.gr
Τρι, 20 Ιουλίου 2021 - 10:41

Σημαντικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συνδέσμους ΑΠΕ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, και μεταξύ άλλων, παγώνει όλα τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ ως 31/12/2021.Ήδη χθες, ο WindEurope, με ανακοίνωσή του επισήμανε ότι δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος, Τζάιλς Ντίκσον, δήλωσε: «Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Και είναι θετικό που η χώρα δουλεύει για τη δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου για την αποθήκευση που θα εφαρμοστεί το 2022.

Ωστόσο, η Ελλάδα στο μεσοδιάστημα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων συστημάτων αποθήκευσης χωρίς να διακυβεύονται οι επενδύσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εταιρείες που επενδύουν σε ΑΠΕ οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Οι αναδρομικές αλλαγές σε ήδη  εγκεκριμένα έργα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και πηγαίνουν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ. Η κυβέρνηση ρισκάρει να επισκιάσει την επενδυτική ασφάλεια στην Ελλάδα, απειλώντας την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης».

SolarPower Europe

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο SolarPower Europe στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω της οποίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το σχέδιο νόμου και ζητάει την απόσυρση του, αφού θα επηρεάσει αρνητικά τη διαφάνεια του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς και θα δημιουργήσει επενδυτική αβεβαιότητα για τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης θα είναι καταλυτικής σημασίας αφενός για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ, αφετέρου για την υποστήριξη της σταθερότητας του συστήματος και για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

«Καταρχάς, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους σταθμούς αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ σε σύγκριση με τις αυτόνομες μπαταρίες (standalone) και την αντλησιοταμίευση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, επιτρέπεται η ανάπτυξη αυτόνομων μπαταριών και συστημάτων αντλησιοταμίευσης, καθώς τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να συνεχίσουν τη διαδικασία αδειοδότησής τους, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο δίκτυο και αποκτώντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα χρηματοδότησης από τα Ταμεία Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Δεύτερον, η αποτροπή συμμετοχής των συστημάτων αποθήκευσης με ΑΠΕ στο στην αγορά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς οι μπαταρίες με ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποδοτικά στην παροχή ευελιξίας και υπηρεσιών συστήματος», σημειώνει η Βαλμπούργκα Χέμετμπέργκερ, Διευθύνουσα Σύμβουλος τoυ SolarPower Europe.

Και ο Ease ενάντια στο Νομοσχέδιο

Μετά τη χθεσινή διαμαρτυρία των WindEurope και SolarPower Europe, σήμερα και ο EASE (Eυρωπαϊκός Σύνδεσμος για την Αποθήκευση Ενέργειας) με ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει την ανησυχία του για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το οποίο προβλέπει επιλεκτικό πάγωμα των έργων αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ μέχρι τις 31.12.2021. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι τα εν λόγω έργα έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

«Μελετούμε ακόμη τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, ωστόσο είναι πολύ απογοητευτικό ότι το συγκεκριμένο μέτρο παγώνει τις ήδη εγκεκριμένες επενδύσεις και κάνει διάκριση ανάμεσα στα συστήματα αποθήκευσης με ΑΠΕ και στις αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης (standalone) και την αντλησιοταμίευση. Επιπρόσθετα, τίθεται σαφέστατα ενάντια στην αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας, η οποία απορρέει από το Πακέτο Καθαρής Ενέργειας (Clean Energy Package) και περιλαμβάνεται στις γενικότερες αξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι στιγμής», σημείωσε ο Πάτρικ Κλέρενς, Γενικός Γραμματέας του EASE.

Tέλος, στην επιστολή του ο EASE υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στέλνει αρνητικά μηνύματα σε όσους προγραμματίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους για τη διαφανή λειτουργία της εγχώριας αγοράς. Η αποθήκευση ενέργειας που συνδυάζεται με ΑΠΕ αποτελεί ένα από τα κλειδιά της απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και είναι κρίσιμο να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση.

 

Μπορείτε να δείτε σε μορφή pdf την ανοικτή επιστολή από SolarPower προς τον Πρψθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ