Πολύ μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τις τελευταίες ημέρες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά οι αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές των καυσίμων και συγκεκριμένα της αμόλυβδης, καθώς και οι αυξήσεις στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, που αναμένεται να επιβαρύνουν από τον Αύγουστο τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Στα μέσα Απριλίου το Energia.gr είχε αναφερθεί στη πολύ μικρή κίνηση που καταγράφηκε φέτος στην πώληση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ το ερώτημα που απασχολούσε τότε τον κλάδο των πρατηριούχων είναι εάν θα καταφέρουν να επιβιώσουν τα πρατήρια σε αυτό το τοπίο. Βρισκόμαστε όμως πλέον σε μια περίοδο που έχουν ανοίξει όλες οι δραστηριότητες της οικονομίας, σε σχέση

 με τους πρώτους μήνες του έτους, που υπάρχει επομένως αυξημένη ζήτηση, με τις τιμές των καυσίμων να καταγράφουν ανοδική τάση. «Θα συνεχιστεί το ράλι των τιμών» εκτίμησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων κ. Γ. Ασμάτογλου  μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» επισημαίνοντας πως θα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος είναι από τους πιο υψηλούς στη χώρα μας, σε σύγκριση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, ενώ εκτίμησε πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί του χρόνου και μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να φτάσει και το 1,20 ευρώ το λίτρο. Να σημειωθεί πως στο νομό Αττικής η τιμή του διαμορφωνόταν στις 6 Απριλίου στα 0,937 ευρώ ανά λίτρο. Ο ίδιος εξήγησε πως «στην αρχή του χρόνου είχαμε μικρότερες τιμές στα καύσιμα, από τότε έχουν επιβαρυνθεί κατά 20% και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνει και το κόστος μεταφοράς και τις υπηρεσίες». Εξήγησε πως η αύξηση της τιμής επιβαρύνει το μεταφερόμενο υλικό είτε είναι εισαγόμενο, είτε της εσωτερικής μεταφοράς και γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ». Σύμφωνα το δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων, του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή του Diesel ήταν αυξημένη κατά 5% στις 14 Ιουλίου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Απριλίου και 27% σε σχέση με πέρσι το Μάιο. Παράλληλα, η τιμή της αμόλυβδης(95 οκτ.) στις 14/7 διαμορφώθηκε στο 1.612 ευρώ/λίτρο, αυξημένη κατά 4% σε σχέση με τη τιμή της το αντίστοιχο διάστημα του Μαΐου και 5% σε σχέση με την τιμή του Απριλίου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το «ράλι» της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, με τον προβληματισμό στα νοικοκυριά να παραμένει λίγες ημέρες(Αύγουστος) πριν από την εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας, από τη ΔΕΗ, στους λογαριασμούς ρεύματος. Υπενθυμίζεται, πως ως τιμή πάνω από την οποία θα ενεργοποιείται η ρήτρα έχουν οριστεί τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος καταγράφεται ως εξής:

 
Πηγή: Χρηματιστήριο Ενέργειας

Η μέση της χονδρεμπορικής τιμής κατέγραψε αύξηση κατά 44% στις 14/7, σε σχέση με τη μέση τιμή στις 19/6 και 71%, σε σχέση με τη μέση τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2020, που ήταν στα 58,93 ευρώ/MWh, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για παράδειγμα εάν εφαρμοζόταν τώρα στα τιμολόγια της ΔΕΗ η ρήτρα προμήθειας, με τη μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στις 14 Ιουλίου στα 100.84 ευρώ/μεγαβατώρα και με τιμή εκκαθάρισης τα 50 ευρώ θα είχαμε μια αύξηση που προκύπτει από την διαφορά (50- 100.84), δηλαδή 102%. Από κει και πέρα στον καταναλωτή θα έφτανε η διαφορά από την έκπτωση 30% που θα ισχύσει από αρχές Αυγούστου, άρα μια αύξηση 72%. Πρόκειται δηλαδή για μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα που ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ακόμα πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια στοχευμένη κίνηση από την πλευρά του ΥΠΕΝ για την ανάσχεση των αυξήσεων.