Σύμφωνα με την 70η έκδοση «BP Statistical Review of World Energy 2021», η οποία δημοσιεύτηκε χθες (8/7) και είναι δημόσια προσβάσιμη εδώ, το 2020 ήταν ένα έτος, κατά το οποίο η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, δημιουργώντας μία παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση, ενώ προκάλεσε παράλληλα αστάθεια και αναστάτωση στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές

Κάνοντας έναν απολογισμό για το 2020, η Έκθεση της BP εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας μειώθηκε κατά 4.5% το προηγούμενο έτος σε ετήσια βάση, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ύφεση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθοδηγούμενη από μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου, καθώς η επιβολή lockdowns σε όλο τον κόσμο περιόρισε τις μετακινήσεις.

Η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου προσέγγισε τα ¾ περίπου της συνολικής μείωσης της ζήτησης ενέργειας. Επίσης, το φυσικό αέριο έδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, βοηθούμενο κυρίως από τη συνεχή ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα.

Παρά την αναταραχή του 2020 λόγω κορωνοϊού, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), υπό την πρωτοκαθεδρία της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά. Ενδεικτικά, η αιολική και ηλιακή εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε συνδυαστικά κατά 238 GW πέρυσι - 50% υψηλότερα από οποιαδήποτε προηγούμενη αύξηση. Παρομοίως, το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά και φωτοβολταϊκά στο παγκόσμιο μίγμα ηλεκτρισμού κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση που είχε ποτέ, ενώ η σχετική «ανοσία» των ΑΠΕ στα γεγονότα του περασμένου έτους είναι ενθαρρυντική.

Η πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ενέργειας ήταν εξίσου εντυπωσιακή το 2020, με τις εκπομπές να μειώνονται κατά περισσότερο από 6%, όντας και πάλι η μεγαλύτερη μείωση από το 1945. Μάλιστα, η Έκθεση αναφέρει ότι το ποσοστό μείωσης των εκπομπών άνθρακα πέρυσι είναι κοντά στα επίπεδα που απαιτούνται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για τα επόμενα 30 χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων.