Εξαγορές εταιρειών σε Γερμανία, Δανία και ΗΠΑ, με στόχο την απόκτηση τεχνογνωσίας και εξειδικευμένου προσωπικού που θα τη βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή της στην αγορά του καύσιμου υδρογόνου πραγματοποιεί η ελληνικών συμφερόντων Advent Technologies Holdings Inc, μετά την εισαγωγή της στον Nasdaq τον περασμένο Φεβρουάριο

Η Advent εξαγόρασε την αμερικανική UltraCell και προχώρησε επίσης σε εμπορικές συμφωνίες με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ. Επίσης ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση των επιχειρήσεων συστημάτων κυψελών καυσίμου του γερμανικού ομίλου Fischer έναντι 52 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτή της συμφωνίας με τη Fischer, η Advent αποκτά τη SerEnergy με έδρα τη Δανία και θυγατρική εταιρεία στις Φιλιππίνες, καθώς και τη Fisher eco solutions με έδρα τη Γερμανία. H SerEnergy δραστηριοποιείται στην παροχή συστημάτων κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιούνται για την παροχή ενέργειας σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας (4G, 5G) και αντικαθιστούν τις γεννήτριες diesel σε πολλές εφαρμογές εκτός δικτύου (off-grid). Με την εξαγορά της SerΕnergy, η Advent επεκτείνεται στην ασιατική αγορά και αποκτά πλήρως λειτουργικές βιομηχανικές μονάδες προηγμένης τεχνολογίας σε Δανία και Γερμανία, ενώ σε συνδυασμό με την εξαγορά της UltraCell μπαίνει και στην αγορά εφαρμογών ενέργειας για την αμυντική βιομηχανία.

Η εταιρεία διερευνά τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης με δυνατότητες εξέλιξης σε κέντρο παραγωγής στην περιοχή της Αττικής, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, ενώ ήδη έχει επεκτείνει την ερευνητική δραστηριότητά της στην Πάτρα.

O δρ Βασίλης Γρηγορίου, επικεφαλής της Advent Technologies, εξηγεί πως «ξεκινήσαμε πριν από 15 χρόνια στην Πάτρα να αναπτύσσουμε την άγνωστη τότε τεχνολογία κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς. Σήμερα –και σύμφωνα με το επιχειρηματικό μας πλάνο– δραστηριοποιούμαστε στη διεθνή αγορά τεχνολογιών υδρογόνου, πετυχαίνοντας συμφωνίες με στρατηγικούς εταίρους. Παρουσιάζουμε μία νέα γενιά προϊόντων με καινοτόμο τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε πρωτοπόρες λύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αεροναυπηγική, στην άμυνα και γενικότερα στον τομέα της ενέργειας».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")