Έρχονται τα Πράσινα Πιστοποιητικά, Νέο Χωροταξικό για ΑΠΕ – Ρύθμιση για Φωτοβολταϊκά Στέγης

Έρχονται τα Πράσινα Πιστοποιητικά, Νέο Χωροταξικό για ΑΠΕ – Ρύθμιση για Φωτοβολταϊκά Στέγης
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 6 Ιουλίου 2021 - 08:37

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση ενός νέου ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, το οποίο θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένο, πολύ πιο αυστηρό, ώστε πραγματικά οι επενδυτές που πράγματι θέλουν να αξιοποιήσουν το αιολικό δυναμικό ή τον ήλιο ή ακόμα και τη γεωθερμία στη χώρα να ξέρουν πού μπορούν να κατασκευάσουν και τι μπορούν να κατασκευάσουν», τόνισε χθες από τη βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως το επόμενο διάστημα το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των φωτοβολταϊκών στέγης.

 

Απαντώντας  σε ερώτηση του τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Σωκράτη Φάμελλου για τις ενεργειακές κοινότητες, ανέφερε πως έχει συσταθεί ομάδα εργασίας του υπουργείου για να έρθει σε άμεση επικοινωνία και να λάβει τις απόψεις τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όσο και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Κοινοτήτων και πλέον ετοιμάζεται ένα πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες που κινείται σε δύο άξονες. «Πρώτον, σε συμβατότητα του εθνικού πλαισίου με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο, γιατί μεταβάλλεται και το Ευρωπαϊκό και πρέπει να το ακολουθούμε. Ο δεύτερος άξονας αφορά την άρση των εμποδίων για την επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του 4513/2018» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόθεση του ΥΠΕΝ όπως είπε ο κ. Σκρέκας «θα είναι η στήριξη σε ΟΤΑ, σε δήμους και περιφέρειες, ώστε να μπορέσουν να κατασκευάσουν με επιδότηση 100% φωτοβολταϊκά, ώστε αυτά να μπορούν να συμψηφιστούν με πάνω από 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε ανακοινώσει, είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Σε ό,τι αφορά τέλος τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ ο κ. Σκρέκας τόνισε πως φέτος θα είναι  πλεονασματικός σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώτου τριμήνου του ΔΑΠΕΕΠ που τον διαχειρίζεται, αναφέροντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος λογαριασμός που τον χαρακτήρισε «τροφοδότη» που θα στηριχθεί με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και σκοπός του είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Όπως εξήγησε υπάρχει η θέληση και η ανάγκη να υπάρξουν νέα προϊόντα. Σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα θα παρέχονται τα πράσινα πιστοποιητικά. «Υπάρχει αυτή η ανάγκη κάποιες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ή κάποιες εταιρείες που παράγουν προϊόντα να επικοινωνούν στους καταναλωτές και στους δέκτες των υπηρεσιών ότι αυτή η ενέργεια που καταναλώνουν είναι 100% πράσινη και δεν επιβαρύνει καθόλου», τόνισε ο κ. Σκρέκας. «Πρώτα θα πάρουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Ενέργειας για το σχήμα. Μετά θα γίνει κανονισμός είτε μέσα από τη ΡΑΕ είτε μέσα από νομοθετική πρωτοβουλία. Φυσικά αυτό δεν θα το κάνουμε εμείς ως χώρα, χωρίς να έχουμε την έγκριση των αρμοδίων» ανέφερε μεταξύ άλλων.