Aνοδικά ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση τα χρηματιστήρια στη Γηραιά Ηπειρο, χάρις στις τιμές του πετρελαίου και στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα (Associated British Food, Sodexo), ενώ οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα κυρίως στην ανάκαμψη παρά στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης SΤΟΧΧ 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,62%, ενώ ο κλαδικός δείκτης της ενέργειας είχε την καλύτερη επίδοση μηνός, με άνοδο 2% και πλέον. Η μετοχή με τα περισσότερα κέρδη, κατά 4,4%, αποδείχθηκε αυτή της TechnipFMC, η οποία παρέχει υπηρεσίες στον κλάδο. Ο δείκτης των ταξιδίων και αναψυχής αντέστρεψε την τετραήμερη κάμψη του λόγω φόβων για νέους περιορισμούς και έκλεισε χθες με κέρδη 1,9%. Ο STOXX 600 απέχει πλέον μόλις 1% από τα επίπεδα ρεκόρ, που είχε προσεγγίσει τον Ιούνιο, διότι παρατηρείται εντεινόμενη αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη φέτος με την αρωγή των εμβολιασμών. «Οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως πρέπει να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο καθώς ο ιός θα παραμείνει μαζί μας για το ορατό μέλλον, ενώ επιβραβεύουν όσες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα στον εμβολιασμό έναντι των άλλων», παρατηρεί ο Κάιλι Ρόντα, αναλυτής της IG Markets.

Με κέρδη κινούνταν χθες αργά το βράδυ πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500, σημειώνοντας άνοδο 0,19% και 0,28%, αντιστοίχως. Αρχικά ο S&P 500 εμφάνιζε αυξομειώσεις, διότι τα στοιχεία για την ανεργία έδειξαν ελάττωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας κατά μεγαλύτερο ποσοστό από το αναμενόμενο.

Σήμερα Παρασκευή αναμένονται τα μηνιαία στοιχεία, τα οποία θα δώσουν μια κατεύθυνση για το πότε ενδεχομένως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να αναδιπλώνεται σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής. 

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» εμφάνισε άνοδο χάρις στην είδηση ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συνήψαν προκαταρκτική συμφωνία για βαθμιαία αύξηση της παραγωγής τους προσεχείς μήνες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ρόιτερς, ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει λιγότερο από το αναμενόμενο την παραγωγή, οπότε θα υπάρξουν μειωμένες προμήθειες και στήριξη της τιμής. Το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε 3,1% στα 75,78 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο κατά 0,2% στο 1,1878 δολάριο. Στο Λονδίνο χθες ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,25%, με 0,47% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,71% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,73% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και 1,26% ο IBEX στη Μαδρίτη.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")