Η Saudi Aramco παρουσίασε σχέδια για επένδυση στο μπλε υδρογόνο καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τις πιο βρώμικες μορφές ενέργειας, αλλά είπε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον έως το τέλος αυτής της δεκαετίας πριν αναπτυχθεί μια παγκόσμια αγορά καυσίμου. «Θα έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο» της αγοράς μπλε υδρογόνου, δήλωσε ο επικεφαλής της τεχνολογίας της Aramco, Ahmad Al-Khowaiter, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg

την Κυριακή στο Dhahran, στην ανατολική Σαουδική Αραβία, όπου εδρεύει η εταιρεία. "Η αναβάθμιση δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2030. Δεν πρόκειται να δούμε μεγάλες ποσότητες μπλε αμμωνίας πριν από αυτό."

Το υδρογόνο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, καθώς δεν εκπέμπει επιβλαβή αέρια θερμοκηπίου όταν καίγεται. Η μπλε μορφή του καυσίμου κατασκευάζεται από φυσικό αέριο, με τις εκπομπές άνθρακα που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία μετατροπής να καταγράφονται. Το υδρογόνο μερικές φορές μετατρέπεται και πάλι σε αμμωνία για να μπορεί να μεταφέρεται πιο εύκολα μεταξύ των ηπείρων.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας μπορεί να καταλήξει να δαπανήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη δέσμευση άνθρακα για κάθε 1 εκατομμύριο τόνους γαλάζιας αμμωνίας που παράγεται, δήλωσε ο Khowaiter. Αυτό θα αποκλείει το κόστος παραγωγής του φυσικού αερίου, είπε.