Συμφωνία Svevind Energy-Καζακστάν για ένα Τεράστιο Συγκρότημα ΑΠΕ για Παραγωγή Πράσινου Υδρογόνου

Συμφωνία Svevind Energy-Καζακστάν για ένα Τεράστιο Συγκρότημα ΑΠΕ για Παραγωγή Πράσινου Υδρογόνου
Τρι, 29 Ιουνίου 2021 - 09:26

Η γερμανική Svevind Energy GmbH σκοπεύει να εγκαταστήσει 45 GW αιολικής και ηλιακής ισχύος στο Καζακστάν για να τροφοδοτήσει 30 GW ηλεκτρολυτών που θα παράγουν πράσινο υδρογόνο. H γερμανική εταιρεία υπέγραψε ένα μνημόνιο συμφωνίας με τον κυβερνητικό οργανισμό Kazakh Invest National Company JSC σχετικά με το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

 

Μόλις εγκατασταθούν τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, το τεράστιο συγκρότημα θα τροφοδοτεί ηλεκτρολύτες που θα παράγουν τρία εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Η παραγωγή πρόκειται να εξαχθεί είτε σε αγορές της Ευρασίας είτε να χρησιμοποιηθεί τοπικά στην παραγωγή «πράσινων προϊόντων υψηλής αξίας» όπως η αμμωνία.

Οι ανανεώσιμες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας θα βρίσκονται κυρίως σε περιοχές στέπας που υπάρχουν στο Δυτικό και Κεντρικό Καζακστάν.

Η Svevind αναμένει ότι ολόκληρη η διαδικασία ανάπτυξης, μηχανικής, προμηθειών και χρηματοδότησης για το έργο θα διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια. Η κατασκευή και έναρξη λειτουργίας του project θα διαρκέσει επίσης πέντε χρόνια.