«Το Ερευνητικό Κέντρο Λιθίου Αποτελεί Πόλο Έλξης Επιστημόνων και Επενδυτών»

«Το Ερευνητικό Κέντρο Λιθίου Αποτελεί Πόλο Έλξης Επιστημόνων και Επενδυτών»
συνέντευξη στον Βασίλη Κώτση*
Δευ, 28 Ιουνίου 2021 - 13:27

Το φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο μεγέθυνσης της SUNLIGHT αναλύει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο CEO της εταιρείας κ. Λάμπρος Μπίσαλας. Ενα πλάνο που περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεχνολογικά εφαρμόσιμων και προηγμένων λύσεων μπαταριών λιθίου μέσα από τη δημιουργία σύγχρονου ερευνητικού κέντρου στην Αθήνα, νέας μονάδας παραγωγής εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος στην Ξάνθη και επέκταση σε στρατηγικές αγορές όπως της Ιταλίας και της Αμερικής.

Αυτή την περίοδο η SUNLIGHT βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με στρατηγικούς εταίρους, από την εγχώρια και διεθνή αγορά, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ισχυρό εταιρικό σχήμα που θα στηρίξει μετοχικά, εμπορικά και τεχνολογικά την ανάπτυξη ενός βιομηχανικού πάρκου ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία.

Η μονάδα θα έχει αρχική παραγωγική δυνατότητα 8 GWh ανά έτος, με εξειδίκευση σε εκτός δρόμου εφαρμογές.

Η SUNLIGHT τρία χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά του εργοστασίου στην Ξάνθη έχει διπλασιάσει την παραγωγή της και μέσα στην πανδημία κατάφερε να εμφανίσει αύξηση κερδών της τάξεως του 56%.

– Η ανάληψη των καθηκόντων σας ως CEO της SUNLIGHT συνέπεσε με την έξαρση της πανδημίας. Πώς επηρέασε η πανδημία τη λειτουργία της εταιρείας;

«Η πρωτόγνωρη συγκυρία που ζούμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο, εκτός από τεράστιο πλήγμα στη δημόσια υγεία, αποτελεί και ένα in vivo κοινωνιολογικό πείραμα. Για πρώτη φορά – ίσως – στην ιστορία του πλανήτη, ο παγκόσμιος πληθυσμός καλείται να αντιμετωπίσει μία κοινή πρόκληση που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Στη SUNLIGHT, η έξαρση της πανδημίας μάς βρήκε σε μία χρονική περίοδο που είχαμε αρχίσει να χτίζουμε το νέο όραμά μας, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της εκτεταμένης πυρκαγιάς στην παραγωγική μας μονάδα στην Ξάνθη. Ελάχιστες παραγωγικές εταιρείες στον κόσμο έχουν κατορθώσει να αναβιώσουν μετά από ένα καταστροφικό συμβάν τέτοιου μεγέθους, όπου εντός λίγων ωρών η κύρια παραγωγική μονάδα καταστράφηκε ολοσχερώς. Εμείς, μέσα έναν χρόνο, θέσαμε ξανά σε λειτουργία στις ίδιες εγκαταστάσεις ένα νέο εργοστάσιο, με τα πλέον υπερσύγχρονα μηχανήματα παραγωγής μπαταριών μολύβδου-οξέος στην Ευρώπη και με ύψιστου επιπέδου συστήματα ελέγχου διαδικασιών και διασφάλισης ποιότητας. Ολα αυτά έγιναν πραγματικότητα χάρη στην αμέριστη υποστήριξη και εμπιστοσύνη των μετόχων μας που στήριξαν εκείνο το κρίσιμο βράδυ της πυρκαγιάς – και κάθε μέρα – τη διοίκηση και τους εργαζομένους της εταιρείας. Αλλωστε, με προτροπή των μετόχων, η εταιρεία συνέχιζε να καταβάλλει κανονικά τις αποδοχές σε όλους τους εργαζομένους, παρά το γεγονός ότι περίπου 600 άτομα, που κατά συντριπτική πλειοψηφία απασχολούνται στην παραγωγή, δεν είχαν αντικείμενο εργασίας για περισσότερους από 8 μήνες.

Σήμερα, 3 χρόνια μετά, η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 100%, σε σύγκριση με τα προ πυρκαγιάς επίπεδα. Τον Απρίλιο του 2018 η εταιρεία παρήγε και διέθετε στις αγορές περί τις 2 GWh το έτος, ενώ σήμερα παράγει 4 GWh. Ηταν μια δοκιμασία που μας ένωσε, μας πείσμωσε και μας αφύπνισε. Αντιληφθήκαμε τα λάθη του παρελθόντος, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο, και δημιουργήσαμε νέες συνθήκες και προδιαγραφές για την επόμενη μέρα της εταιρείας που από το 2020 εφαρμόζουμε».

– Μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα για την οικονομική επίδοση της SUNLIGHT τη χρονιά που πέρασε;

«Αν και η πανδημία δοκίμασε όλες τις εταιρείες παγκοσμίως, στη SUNLIGHT πετύχαμε από την πρώτη στιγμή να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, διαμορφώνοντας ένα πλάνο διαχείρισης των ζητημάτων που προκλήθηκαν, κυρίως στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το κλείσιμο των πελατών μας για τουλάχιστον δύο μήνες, με πρωταρχικό στόχο την υγεία των εργαζομένων και την καθολική διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η ετοιμότητα αυτή επέτρεψε στην εταιρεία μας να διατηρήσει τις πολύ θετικές επιδόσεις της το 2020, σημειώνοντάς αύξηση της κερδοφορίας και υψηλότερο όγκο πωλήσεων σε σύγκριση με το 2019. Η επιχειρηματική μας δραστηριότητα αναπροσαρμόστηκε, χωρίς να αναπροσαρμόσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική, παρά τις μεγάλες πιέσεις που υφίσταται η εφοδιαστική αλυσίδα. Η ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου, που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αποτυπώθηκε στον κύκλο εργασιών που σημείωσε οριακή μείωση στα €176,9 εκατ. για το 2020, έναντι €180,2 εκατ. το 2019, σε αντίθεση με την παγκόσμια αγορά που παρουσίασε μείωση πάνω από 20%. Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι ο μόλυβδος κινήθηκε πτωτικά το 2020, σε σύγκριση με το 2019, με αποτέλεσμα το γεγονός αυτό να επηρεάζει τον τζίρο σαν απόλυτο μέγεθος, πετύχαμε αύξηση όγκου πωλήσεων. Τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξης του 56,4%, και ανήλθαν σε €18,3 εκατ. έναντι €11,7 εκατ. την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, η απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου για επέκταση της παραγωγής μέσω επενδύσεων και εξαγορών, ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση μας στις κύριες αγορές της Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές για τη μετά πανδημία εποχή.

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία αποδίδω, όμως, στο ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την οικογένεια της SUNLIGHT υγιή και ασφαλή, συνεχίσαμε να απολαμβάνουμε την εξαιρετική συνεργασία με τους προμηθευτές μας, τιμήσαμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας να γίνουμε η πρώτη επιλογή και στις εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας στους κλάδους που δραστηριοποιούμαστε παγκοσμίως».

– Το Κέντρο R&D στην Αθήνα, επένδυση που θα ανέλθει στα 105 εκατ. ευρώ, θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών λιθίου. Δεν θα εστιαστεί όμως στις μπαταρίες αυτοκινήτων αλλά σε άλλες εφαρμογές, όπως μπαταρίες για τη ναυτιλία, μπαταρίες για λεωφορεία κ.ά. Πού αποσκοπεί η επιλογή αυτή;

«Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στην παραγωγή βιομηχανικής μπαταρίας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, καλούμαστε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση του κλάδου, δημιουργώντας προηγμένες και εφαρμόσιμες λύσεις μπαταριών λιθίου, στις οποίες έχουμε επενδύσει 12 χρόνια συνεχούς έρευνας. Κεφαλαιοποιώντας αυτή την τεχνογνωσία, εστιάζουμε σε τομείς που γνωρίζουμε καλά και έχουμε μεγάλη ειδίκευση. Οι μπαταρίες λιθίου αξιοποιούνται ήδη ευρέως σε καθημερινές χρήσεις, όπως το κινητό ή το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο. Εμείς επιλέξαμε να εστιάσουμε στον τομέα της «εκτός δρόμου» ηλεκτροκίνησης, που διαθέτουμε συσσωρευμένη γνώση δεκαετιών, επενδύοντας στην ανάπτυξη εφαρμογών, όπως οι μπαταρίες για ηλεκτρικά, βιομηχανικά και αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles AGVs), οι εφαρμογές αποθήκευσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αναμένεται να καταγράψουν τεράστια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αλλά και σε μελλοντικές εφαρμογές στην παράκτια ναυτιλία.

Προχωράμε στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το αντίστοιχο κέντρο που ήδη λειτουργεί με επιτυχία στην κύρια βιομηχανική μας μονάδα, στην Ξάνθη. Παράλληλα, υλοποιούμε μία επένδυση ύψους €105,26 εκατ. για την ανάπτυξη της νέας μονάδας παραγωγής πρωτοτύπων λιθίου, την αύξηση της δυναμικότητας συναρμολόγησης μπαταριών, καθώς και την ανάπτυξη τεχνολογιών λιθίου σε επίπεδο στοιχείου. Για το έργο αυτό αξιοποιούμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση IPCEI μέσω ΕΣΠΑ, ύψους €49,9 εκατ., η οποία καλύπτει το 47% του συνολικού κόστους. Συνεργαστήκαμε στενά με την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τη συμμετοχή μας και την έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρόκρισή μας για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είμαστε η μοναδική ελληνική εταιρεία που εκπροσωπεί τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών που έχουν επιλεγεί για την αναβάθμιση της καινοτομίας στην παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη, και μία από τις ελάχιστες προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορά σε ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη τεχνολογιών με εφαρμογή σε τομείς, πλην της αυτοκίνησης».

– Πόσες νέες θέσεις εργασίες προβλέπετε να προκύψουν από το IPCEI;

«Συνδυαστικά για τη νέα πιλοτική μονάδα και το ερευνητικό κέντρο αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 130 αφορούν σε μηχανικούς και επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, και περισσότερες από 400 θέσεις έμμεσης εργασίας στο μέλλον. Για να ενισχύσουμε το νέο ερευνητικό μας κέντρο και τις υποστηρικτικές δραστηριότητες, έχουμε ήδη προσλάβει περισσότερους από 80 επιστήμονες, εκ των οποίων οι 30 επαναπατρίστηκαν από το εξωτερικό. Με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι το πρώτο R&D κέντρο λιθίου στην Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης νέων επιστημόνων, τοποθετεί τη SUNLIGHT στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων και δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάδειξη της δυναμικής του τομέα καινοτομίας της Ελλάδας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα».

– Μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε επίσημα πως ο όμιλος της SUNLIGHT είναι πίσω από τη μεγάλη επένδυση στη Δυτική Μακεδονία σχετικά με τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου Ηλεκτροκίνησης; Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν αν θα προχωρήσετε στην υλοποίηση της επένδυσης;

«Με το ερευνητικό μας κέντρο θα εστιάσουμε σε νέες τεχνολογίες μπαταριών λιθίου, έχοντας ως στόχο να προχωρήσουμε σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στη νέα παραγωγική μονάδα έκτασης 13.000 τ.μ. που κατασκευάζουμε εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος της Ξάνθης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε να δημιουργήσουμε και ένα βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης, δηλαδή μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής μπαταριών λιθίου, αρχικής παραγωγικής δυνατότητας 8 GWh ανά έτος, τη μοναδική παγκοσμίως με εξειδίκευση σε εκτός δρόμου εφαρμογές. Η μονάδα θα κατασκευαστεί σε χώρο συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων στην περιοχή της Κοζάνης ή της Πτολεμαΐδας. Η επένδυση αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και να δημιουργήσει συνολικά 600 άμεσες και πάνω από 1.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Από τις άμεσες θέσεις εργασίας, τουλάχιστον 200 θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό και οι υπόλοιπες θα στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό παραγωγής και υπηρεσιών logistics. Για την κάλυψη των θέσεων θα δοθεί προτεραιότητα στις κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η SUNLIGHT στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, με μεγάλα παραδείγματα αυτές των ακριτικών περιοχών της Ξάνθης και της Κομοτηνής, όπου απασχολούμε πάνω από 900 εργαζομένους, προερχόμενους από την ευρύτερη περιοχή. Επενδύοντας στη μετεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του τοπικού εργατικού δυναμικού, θα προσφέρουμε νέες ευκαιρίες εργασίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Σκοπός της νέας μονάδας θα είναι η μαζική παραγωγή στοιχείων λιθίου με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ώστε να εξυπηρετήσουμε την τεράστια ζήτηση που προβλέπεται ότι θα έχει η παγκόσμια αγορά για τις τεχνολογίες λιθίου. Η αρχική επένδυση θα είναι επικεντρωμένη στην παραγωγή στοιχείων λιθίου σχεδιασμένα να εξυπηρετούν τις εκτός δρόμου εφαρμογές, όπως για intralogistics και αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Δεν αποκλείουμε στο μέλλον την είσοδό μας και στην αγορά της ηλεκτρικής αυτοκίνησης εφόσον το επιτρέπει ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι πιθανές συνεργασίες, καθώς στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου μας προβλέπεται επέκταση στα 16 GWh. Σίγουρα όμως η αρχική επένδυση είναι προσανατολισμένη στις εφαρμογές εκτός αυτοκίνησης. Οταν τεθεί σε λειτουργία η νέα παραγωγική μονάδα, θα μας παρέχει την αναγκαία παραγωγική δυναμικότητα για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, ενισχύοντας παράλληλα τον εξαγωγικό προσανατολισμό της SUNLIGHT.

Αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα που έχει για τη χώρα η επιτυχής υλοποίηση του πλάνου απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας, και είμαστε αισιόδοξοι ότι τα έργα που έχουν προκριθεί θα προσελκύσουν ικανό επενδυτικό ενδιαφέρον. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε την οριστική απόφαση, όταν διαμορφωθεί το επενδυτικό πλαίσιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα υπό διαμόρφωση κίνητρα ενίσχυσης των επενδυτών της ελληνικής κυβέρνησης. Ηδη βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με στρατηγικούς εταίρους, από την εγχώρια και διεθνή αγορά, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό εταιρικό σχήμα που θα στηρίξει μετοχικά, εμπορικά και τεχνολογικά το νέο μας εγχείρημα.

Ως SUNLIGHT επιθυμούμε και μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και αρωγοί στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης της χώρας, αλλά και στην ενίσχυση του κλάδου βιομηχανικής παραγωγής υψηλής τεχνολογίας της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά».

Επένδυση στη γνώση, στην τεχνολογία και στην έρευνα

Η SUNLIGHT ειδικεύεται στην παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα, εξάγοντας το 98% της παραγωγής της σε περισσότερες από 100 χώρες. Σήμερα, σχεδιάζει καινοτόμα προϊόντα, συνδυάζοντας τις πληροφορίες που παρέχει η ανάλυση των big data με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, όπως το Machine Learning, το Artificial Intelligence και το Customer Personalization.

Με περισσότερα από 12 χρόνια εμπειρία στην Ερευνα και Ανάπτυξη μπαταριών τεχνολογίας λιθίου, διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και στη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια. Το φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο μεγέθυνσης της εταιρείας επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη, για να δημιουργήσει τεχνολογικά εφαρμόσιμες και προηγμένες λύσεις μπαταριών λιθίου, μέσω της δημιουργίας ερευνητικού κέντρου και νέας παραγωγικής μονάδας, αλλά και στην επέκτασή της σε στρατηγικές αγορές, όπως αυτή της Ιταλίας και της Αμερικής.

Επενδύσεις στην ιταλική αγορά

Στην ιταλική αγορά, ενισχύει το αποτύπωμά της μέσα από ένα πλάνο επενδύσεων που αγγίζει τα €5 εκατ. για την περίοδο 2018-2022, ενώ πρόσφατα απέκτησε το 78% της Battment Group, ενός οργανισμού πωλήσεων και υπηρεσιών με πορεία 20 ετών στην τοπική αγορά. Παράλληλα, διαθέτει σημαντική παρουσία στην Ιταλία μέσω της μονάδας συναρμολόγησης SEBA Italy στη Βερόνα. Η συνεισφορά των παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της Ιταλίας στον συνολικό τζίρο της SUNLIGHT ήδη ξεπερνά τα €50 εκατ., που προέρχονται από εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις.

Το 2021, εντός της πανδημίας, ξεκίνησε η λειτουργία και της νέας μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, που εστιάζει στην αύξηση των τοπικών πωλήσεων, στις συνέργειες και στις αναπτυξιακές προοπτικές που προσφέρει η αγορά της Αμερικής. Η πρώτη φάση της επένδυσης, ύψους $10 εκατ., έχει ολοκληρωθεί, ενώ το συνολικό πλάνο προβλέπει επενδύσεις $150 εκατ. σε βάθος διετίας για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας, αλλά και εξαγορές δικτύων πωλήσεων και υπηρεσιών, και επενδύσεις σε startups που θα επιταχύνουν την τεχνολογική αναβάθμιση της εταιρείας.

*(Αναδημοσίευση από το Βήμα της Κυριακής)