Chevron: Δεν Ακολουθεί την Τάση των Άλλων Πετρελαϊκών για Μετάβαση στην «Πράσινη» Ενέργεια – Έμφαση στη Μείωση Εκπομπών

Chevron: Δεν Ακολουθεί την Τάση των Άλλων Πετρελαϊκών για Μετάβαση στην «Πράσινη» Ενέργεια – Έμφαση στη Μείωση Εκπομπών
energia.gr
Παρ, 25 Ιουνίου 2021 - 19:13

Σε αντίθεση με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης, η αμερικανική Chevron δεν προτίθεται να μειώσει τη δραστηριότητά της στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για να επενδύσει σε ηλιακή ή αιολική ενέργεια, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής Pierre Breber σε διάσκεψη του Reuters την Πέμπτη

Οι μέτοχοι έχουν αυξήσει την πίεση στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου - συμπεριλαμβανομένης και της Chevron - ώστε να αρχίσουν να προετοιμάζονται για κέρδη κατά την ενεργειακή μετάβαση. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές το αργότερο έως το 2050 και να επενδύσουν όλο και περισσότερο στις ΑΠΕ καθώς και σε χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα ενεργειακές λύσεις.

Στην περίπτωση της Chevron, το 61% των μετόχων υπερψήφισε πρόταση στην ετήσια γενική συνέλευση, τον περασμένο μήνα,  να μειώσει η εταιρεία τις λεγόμενες εκπομπές Scope 3, που προκαλούνται από τη χρήση των προϊόντων της, σε αντίθεση με το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο προέτρεπε τους μετόχους να την απορρίψουν.

Η Chevron θα επενδύει σε τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών από τις δραστηριότητές της, αντί να επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική ή ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με την CFO Breber. Η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογία και δράσεις μείωσης εκπομπών έως το 2028, δήλωσε ο Breber στο συνέδριο Reuters Events Global Energy Transition. Όσον αφορά τις προγραμματισμένες επενδύσεις της, η Chevron θα επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή της και άλλα 750 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων όπως το ανανεώσιμο φυσικό αέριο, σημείωσε ο Breber.

Στην ετήσια συνάντηση επενδυτών τον Μάρτιο, η Chevron είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει την ένταση άνθρακα κατά 35% έως το 2028 και θα επιτύχει μηδενική ρουτίνα μέχρι το 2030. Η Chevron σχεδιάζει επίσης να επενδύσει σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως δέσμευση, χρήση και αποθήκευση υδρογόνου και άνθρακα (CCUS).

Η προσέγγιση της Chevron διαφέρει από αυτήν των μεγάλων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες σχεδιάζουν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου του, ενώ, από την άλλη, επιδιώκουν αύξηση  στις επενδύσεις και την παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Shell, για παράδειγμα, επιβεβαίωσε νωρίτερα εφέτος ότι η πετρελαϊκή παραγωγή της έφτασε στο ανώτατο επίπεδό της το 2019. Η BP σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% έως το 2030, ενώ η Eni βλέπει την παραγωγή πετρελαίου της να κορυφώνεται το 2025.