Το Μαίην Γίνεται η Πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που Από-Επενδύει Από τα Ορυκτά Καύσιμα

Το Μαίην Γίνεται η Πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που Από-Επενδύει Από τα Ορυκτά Καύσιμα
energia.gr
Τετ, 23 Ιουνίου 2021 - 16:18

Το Μαίην γίνεται η πρώτη αμερικανική Πολιτεία της οποίας το συνταξιοδοτικό ταμείο αποφάσισε να από-επενδύσει από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, καθώς τερματίζει τις τοποθετήσεις κεφαλαίων σε εταιρείες  με μεγάλα χαρτοφυλάκια πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η κυβερνήτης Τζάνετ Μιλλς την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει σε οποιοδήποτε κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις σε μετοχές ή κινητές αξίες των 200 μεγαλύτερων εταιρειών ορυκτών καυσίμων που διακινούνται στις χρηματαγορές. Ο νέος νόμος επιβάλλει, επίσης, στο πολιτειακό κεντρικό ταμείο και το διοικητικό συμβούλιο του συστήματος συνταξιοδότησης των δημόσιων υπαλλήλων του Μαίην, γνωστό ως MainePERS, να επανεξετάσει και να εκποιήσει τις μετοχές εταιρειών ορυκτών καυσίμων που σήμερα κατέχει

Το MainePERS διαχειρίζεται το δημόσιο ταμείο συνταξιοδότησης υπαλλήλων ύψους 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 7,7% των οποίων επενδύθηκε σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων το 2020, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην πολιτειακή Βουλή.

Η εκτελεστική διευθύντρια του MainePERS, Σάντυ Μάθεσον, δήλωσε ότι μία από τις βασικές διατάξεις του νόμου απαιτεί οποιεσδήποτε επενδυτικές ενέργειες να είναι συμβατές με υγιή επενδυτικά κριτήρια και σύμφωνες με τις διαχειριστικές απαιτήσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου.

«Δεν θα κάνουμε ενέργειες που θα ήταν ζημιογόνες για το πρόγραμμα ή θα είχαν ως αποτέλεσμα επιδόσεις κάτω από τα αναμενόμενα κέρδη», δήλωσε η Μάθεσον. «Δεν έχουμε αναπτύξει κάποιο σχέδιο σε αυτό το σημείο, αλλά οποιοδήποτε σχέδιο που αναπτύσσουμε πρέπει να θέτει πρώτα τα οικονομικά συμφέροντα των μελών μας».

Η απόφαση για από-επένδυση ακολουθεί ανάλογες κινήσεις με αυτές της Νέας Υόρκης και άλλων Πολιτειών, όπου τα νομοθετικά επιδιώκουν να «πρασινίσουν» τα χαρτοφυλάκια των συνταξιοδοτικών ταμείων τους, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.