Η Νορβηγία δεν Βιάζεται να Εγκαταλείψει το Πετρέλαιο και το Φ. Αέριο για την Πράσινη Eνέργεια

Η Νορβηγία δεν Βιάζεται να Εγκαταλείψει το Πετρέλαιο και το Φ. Αέριο για την Πράσινη Eνέργεια
energia.gr
Πεμ, 17 Ιουνίου 2021 - 09:06

Η Νορβηγία στοιχηματίζει στο υδρογόνο και την υπεράκτια αιολική ενέργεια για την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά  θα συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2050 και μετά, ανακοίνωσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση καθώς παρουσίασε τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή της στρατηγική την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρει το Reuters, o δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα συνεχίσει

να παρέχει τακτικά νέους γύρους αδειοδότησης, προσφέροντας τη δυνατότητα για έρευνες στις ενεργειακές εταιρείες.

Η απόφαση της Νορβηγίας να συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο έρχεται καθώς οι ενεργειακές εταιρείες δέχονται αυξανόμενη πίεση από επενδυτές και δικαστικές αρχές για να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, με τελευταίο παράδειγμα την απόφαση ενός ολλανδικού δικαστηρίου που διατάσσει τη Shell να κινηθεί πιο επιθετικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αντιβαίνει επίσης στην έκκληση του κορυφαίου ενεργειακού φορέα του κόσμου, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), να σταματήσει να επενδύει σε νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία έκανε τη Νορβηγία ένα από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου, φυσικά θα μειωθεί κατά 65% έως το 2050.

«Θα διευκολύνουμε μια μελλοντικά προσανατολισμένη νορβηγική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ικανή να παράγει παραγωγή με χαμηλές εκπομπές στο πλαίσιο της πολιτικής μας για το κλίμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Τίνα Μπρου.