ΗΠΑ: Δικαστής Μπλοκάρει την Απόφαση Μπάιντεν για Παύση Νέων Μισθώσεων Πετρελαίου και Φ. Αερίου

ΗΠΑ: Δικαστής Μπλοκάρει την Απόφαση Μπάιντεν για Παύση Νέων Μισθώσεων Πετρελαίου και Φ. Αερίου
energia.gr
Τετ, 16 Ιουνίου 2021 - 19:34

Ένας Αμερικανός δικαστής έχει μπλοκάρει την εφαρμογή της απόφασης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για παύση των αδειών μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που πιθανόν να αποτελέσει πλήγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει μια συνολική αναθεώρηση των δικαιωμάτων γεώτρησης σε ομοσπονδιακή γη και υπεράκτια ύδατα. 

Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου της Δυτικής Περιφέρειας της Πολιτείας της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, Terry Doughty, υπέγραψε στις 15 Ιουνίου μια προκαταρκτική διαταγή που αποσκοπεί στο να εμποδίσει το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ να εφαρμόσει την παύση μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, την οποία ζήτησε ο Μπάιντεν μέσω εκτελεστικής εντολής που υπεγράφη στις 27 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί βέβαια ότι η αγόρευση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Μπάιντεν αφορά την έκδοση νέων αδειών για έρευνες και γεωτρήσεις πετρελαίου/φυσικού αερίου σε εδάφη που ανήκουν η ελέγχονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Δεν άφορά άδειες σε ιδιωτικές εκτάσεις.

Ο δικαστής Doughty έκανε δεκτή την προσφυγή ομάδας Πολιτειών υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών που άσκησαν αγωγή κατά της προεδρικής απόφασης με το επιχείρημα ότι η μονομερής απόφαση της κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν υπερβολική.

«Οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να ακυρώσουν ή να αναστείλουν την πώληση αδειώνμίσθωσης λόγω προβλημάτων σε κάθε συγκεκριμένη μίσθωση, αλλά όχι ως επιλέξιμες εκτάσεις με μόνη αιτιολογία ότι προτίθενται να κάνουν συνολική αναθεώρηση» του καθεστώτος μίσθωσης, έγραψε ο Doughty στη 44σελιδη αιτιολογημένη απόφαση.

«Παρόλο που σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης, υπάρχει πρόβλημα να αγνοήσουμε τις πράξεις του Κογκρέσου κατά την διεξαγωγή της διαδικασίας αναθεώρησης».

Παραμένει ασαφές κατά πόσο η δικαστική διαταγή παύσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεκκίνηση των πωλήσεων μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα πρέπει να ακολουθήσει μια μακρά διαδικασία κατά την οποία θα πρέπει να επανεξετάσει τις προσφορές και στη συνέχεια να αναθέσει τις μισθώσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εξετάζει την δικαστική απόφαση και θα να  επεξεργαστεί μία ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τις μισθώσεις συμβατικών μορφών ενέργειας που θα περιγράφει τα επόμενα βήματα και θα παρέχει συστάσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Εξετάζουμε τη γνώμη του δικαστή και θα συμμορφωθούμε με την απόφαση», αναφέρει το Υπουργείο.

Η Λουιζιάνα, η Αλάσκα, το Τέξας, η Γιούτα και η Οκλαχόμα ήταν μεταξύ των πολιτειών που κατέθεσαν την αγωγή και ζήτησαν την προκαταρκτική απόφαση, η οποία τίθεται σε ισχύ αμέσως και παραμένει σε ισχύ ενώ προχωρά η δικαστική διαδικασία.

Ο Doughty, ο οποίος διορίστηκε το 2018 από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι εν λόγω Πολιτείες ήταν πιθανό να δικαιωθούν στα επιχειρήματά τους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε την εξουσία να σταματήσει τις πωλήσεις μίσθωσης, ενώ πιθανότατα παραβίασε διαδικαστικές προϋποθέσεις όταν μπλόκαρε τη χρηματοδοτική μίσθωση χωρίς να διεξαγάγει δημόσια διαβούλευση, καθυστερώντας αδικαιολόγητα, παράλληλα, προγραμματισμένες πωλήσεις μισθώσεων.