Η Saudi Aramco συγκέντρωσε την περασμένη εβδομάδα 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του πρώτου ισλαμικού ομολόγου της σε δολάρια ΗΠΑ, οι παραγγελίες για το οποίο ξεπέρασαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έγγραφο της τράπεζας που οργάνωσε τη συμφωνία και το οποίο έχει υπ’ όψιν του το Reuters.

 Ο σαουδαραβικός κολοσσός πετρελαίου προσπαθεί να συγκεντρώσει χρηματοδότηση για να καλύψει το τεράστιο ετήσιο μέρισμα των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να μειώσει το φορτίο του χρέους που είχε διογκωθεί μετά την εξαγορά του εγχώριου γίγαντα χημικών Sabic και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου πέρυσι.

Κατά την έκδοση του ισλαμικού ομολόγου, το λεγόμενο sukuk, η Aramco τοποθέτησε την Τετάρτη 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε τριετή δόση, 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πενταετή δόση και 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεκαετή δόση του ισλαμικού ομολόγου, σύμφωνα με το έγγραφο που βλέπει το Reuters.

Πριν από την έκδοση ομολόγων, η Moody's έδωσε μια προσωρινή βαθμολογία Α1 στο νέο πρόγραμμα sukuk της Aramco με μια «αρνητική» προοπτική σύμφωνα με την αρνητική προοπτική στις υπάρχουσες αξιολογήσεις της Saudi Aramco.

«Η εταιρεία έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση να πληρώσει 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια μερίσματα, τα οποία κατά την άποψη της Moody's δεν είναι βιώσιμα σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου πέσουν και παραμείνουν σημαντικά κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι», δήλωσε η Moody's νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο σαουδαραβικός κρατικός γίγαντας πετρελαίου φέρεται να δραστηριοποιείται στην αγορά χρέους τους τελευταίους μήνες μετά την περσινή κρίση που μείωσε τα κέρδη του.

Η Aramco επιδιώκει επίσης να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που συγκέντρωσε πριν από έξι χρόνια, όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές στο Reuters τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα, η Aramco συνεχίζει να δεσμεύει ετήσια μερίσματα 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στους μετόχους, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, με περισσότερο από 98 τοις εκατό.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, τα επίπεδα χρέους της Saudi Aramco έχουν αυξηθεί σχεδόν τέσσερις φορές καθώς η εταιρεία χρηματοδότησε τη συμφωνία εξαγοράς της Sabic. Στη συνέχεια, η πτώση των τιμών του πετρελαίου έπληξε τα έσοδα και τα κέρδη της.