Στις ενεργειακές επενδύσεις της νέας γενιάς, αυτές της μεταλιγνιτικής περιόδου, που θα στηρίξουν τη μετάβαση της χώρας στην εποχή των μηδενικών ρύπων, εντάσσεται η νέα μονάδα, ύψους 375 εκατ.ευρώ που θα δημιουργήσουν από κοινού στην Κομοτηνή οι όμιλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil

Η νέα αυτή ισχύς των 877 MW, μαζί με εκείνην άλλων αντίστοιχων μονάδων φυσικού αερίου, πρόκειται να αντικαταστήσει τους παλαιούς σταθμούς της ΔΕΗ και πάνω σε αυτήν θα στηρίζεται τα επόμενα χρόνια η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως επίσης και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, οι οποίες χρειάζονται τέτοιες ευέλικτες μονάδες.

Τα οφέλη από τη νέα μονάδα της Κομοτηνής είναι πολλαπλά. Αφενός για τον εθνικό ενεργειακό εφοδιασμό, ενόψει του «σβησίματος» από 2025 και του τελευταίου λιγνιτικού σταθμού, αφετέρου γιατί θα παρέχει την απαραίτητη ευελιξία στο σύστημα, προκειμένου αυτό να «σηκώσει» όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις ΑΠΕ.

Η επένδυση, μία από τις σημαντικότερες της νέας γενιάς στην ελληνική αγορά θα πάρει μπροστά το 2021, με στόχο να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία το 2024, όταν και θα έχει παροπλισθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων της δημοσιας επιχείρησης.

Στην κοινή εταιρεία θα συμμετάσχει o κάθε όμιλος με ποσοστό 50-50%, με το σκέλος της κατασκευής να αναλαμβάνει εξ'ολοκλήρου ο αντίστοιχος βραχίονας της ΤΕΡΝΑ.

Η αγορά

Η είδηση της συνεργασίας των δύο κορυφαίων ενεργειακών ομίλων έγινε θετικά δεκτή τόσο από την αγορά, όσο και από χρηματιστηριακούς αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα αποτυπωθούν μεγαλύτερα οφέλη στο ταμπλό για τις μετοχές των εταιρειών.

Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί έκθεση της Euroxx, η οποία έδειχνε περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 14 ευρώ, υποδηλώνοντας μια δυναμική ανόδου 41% από τα τρέχοντα επίπεδα και δίνοντας σύσταση overweight.

Σε ό,τι αφορά στη Motor Oil η Euroxx έδωσε τιμή -στόχο στα 21,4 ευρώ από 19 ευρώ προηγουμένως με σύσταση overweight και με άνοδο της τάξεως 46%.

Αν και από την αρχή του έτους, η μετοχή ακολουθεί ανοδική τροχιά, εντούτοις διαπραγματεύεται με EV/EBITDA 6,1x για το 2021 και 4,9x για το 2022, δηλαδή με σημαντικό discount 11% και 31% συγκριτικά με τον διεθνή ανταγωνισμό, το οποίο η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι θα περιοριστεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα.

Έρχονται σημαντικές «πράσινες» επενδύσεις

Εκτός από το σημαντικό project στην Κομοτηνή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δρομολογεί «mega» επενδύσεις ύψους 5 δισ.ευρώ για τα επόμενα χρόνια με έμφαση στον κλάδο της καθαρής ενέργειας, υπολογίζοντας ότι θα δημιουργηθεούν στην οικονομία 20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προχωρά στην υλοποίηση ενός ιδιαιτέρως φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος ύψους 1,5 δισ.ευρώ, με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος έργων ΑΠΕ από 1,8 GW σήμερα σε 3 GW την προσεχή πενταετία.

Σήμερα, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει συμμετοχή σε δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ 1 &2 ).

Από την πλευρά της η Motor Oil έχει ξεκινήσει και υλοποιεί επενδύσεις ύψους 240 εκατ.ευρώ για φέτος, με το project στην Κομοτηνή να έρχεται επιπρόσθετα του μέχρι σήμερα επενδυτικού της σχεδιασμού.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, σημαντικό ρόλο στον επενδυτικό της προγραμματισμό διαδραματίζει η κατασκευή νέου συγκροτήματος νάφθας και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των διυλιστηρίων της με απώτερο στόχο την πράσινη μετάβαση και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Το εν λόγω project αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ προβλέπεται πιο ενεργή ανάπτυξη στις ΑΠΕ, με την εταιρεία να έχει ήδη άδειες για 650 MW.

Ο όμιλος της Motor Oil έχει ήδη παρουσία στον τομέα της λιανικής του ρεύματος και του φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής της NRG Supply and Trading.

(από liberal.gr)