Ο πρίγκηπας Abdulaziz bin Salman, ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας διακήρυξε προ ημερών πως «η Σαουδική Αραβία δεν θα πρέπει να λογίζεται πλέον ως πετρελαϊκή χώρα, αλλά ως χώρα παραγωγής ενέργειας!» Επρόκειτο για ένα παγκόσμιο σοκ. Όμως, εάν το δει κανείς υπό το πρίσμα που υποχρεώνονται, αργά αλλά σταθερά, να αναθεωρήσουν πλέον τα πράγματα, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες 

και οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι, στην παγκόσμια πορεία προς την περίφημη κλιματική ουδετερότητα, δεν θα έπρεπε να εκπλήξει ιδιαίτερα.

Εκτός όλων των άλλων, ο σαουδάραβας πρίγκηπας ο οποίος πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του ως υπουργός ενέργειας εν αναμονή, έπρεπε να αντιμετωπίσει μια σειρά από απίθανες προκλήσεις. Λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, το 2019, είδε την εγχώρια παραγωγή αργού να πέφτει στο μισόστον εξαιτίας μιας σειράς επιθέσεων με drones και πυραύλους που κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη εγκατάσταση επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο.

Αυτή ήταν η πρώτη από τις δοκιμασίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο πρίγκηπας  Abdulaziz, γιός του βασιλιά Salman και ετεροθαλής αδελφός του αμφιλεγόμενου Mohammed bin Salman. Καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμπταν, καταγράφοντας άνοδο 20%, ο πρίγκιπας έσπευσε από το Λονδίνο στην περιοχή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων πουμπλήγηκαν, απ’ όπου ανακοίνωσε ότι το βασίλειο θα ήταν σε θέση να διατηρήσει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο την ώρα που θα αποκαθιστούσε τις ζημίες.  έμποροι πετρελαίου παρακολούθησαν τις τιμές αντίστροφη. Υπήρξε, αναμφίβολα τυχερός σε αυτή την περίπτωση, όμως οιμδοκιμασίες δεν είχαν τελειώσει.

Μπροστά του είχε να διαχειριστεί την αρχική δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco, στα τέλη του 2019, ενώ λίγους μήνες αργότερα, το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, ο πόλεμος τιμών με την Ρωσία καθώς και οι εκκλήσεις του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην Σ. Αραβία, να ηγηθεί μιας παγκόσμιας εκστρατείας για τη μίωση-ρεκόρ της παραγωγής αργού, σήμανε το τέλος της αυταπάτης για μια ανέφελη θητεία για τον ίδιο.

Οι ένθερμοι υποστηρικτές του λένε ότι ο 61χρονος πρίγκιπας έχει αρθεί των προκλήσεων  «Αν δεν ήταν τόσο έμπειρος, οποιαδήποτε από αυτές τις δοκιμασίες θα τον είχε γονατίσει», υποστηρίζει ο Bassam Fattouh, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης, στο οποίο ο πρίγκιπας Abdulaziz κατέχει θέση στο Δ.Σ. Όμως, οι επικριτές του υποστηρίζουν πως έχει ορισμένα σοβαρά ελαττώματα, συμπεριλαμβανομένης της τάσης του να υποβαθμίζει δύο από τις μεγαλύτερες απειλές που κρύβονται στο παρασκήνιο. Τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου που δεν έχουν γίνει ευπρόσδεκτες σε πολλές χώρες του πλανήτη, εξαιτίας των ανησυχιών τους για τυχόν εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων

Και δεύτερο, το ότι απέρριψε προ ημερών τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για ένα μέλλον με μδενικό αποτύπωμα καθώς η φράση του ότι εκείνοι που συνέταξαν την έκθεση ζουν στην …La La Land, τον έφερε σε ευθεία αντιπαράθεση με όσους από την πετρελαίκή βιομηχανία εκλαμβάνουν στα σοβαρά τον κίνδυνο της κλιματικής κρίσης.

Ο μειλίχιος τρόπος με τον οποίο συνηθίζει να συνομιλεί αλλάζδει τόσο δραματικά στιγμές-τιγμές, μόνο και μόνο για να αποκαλύψει έναν εντελώς πιο αλαζονικό, απότομο στις απαντήσεις του όταν δέχεται κριτική ή αμφιβολία για την υπόληψή του ως μέλος της βασιλικής οικογένειας των Σαούντ. «Ποτέ δεν ξέρεις ποιός Abdulaziz πρόκειται να εμφανιστεί μπροστά σου», λέει ένας έμπειρος διπλωμάτης του Opec.

Σε γενικές γραμμές όμως, ο πρίγκιπας Abdulaziz παρουσιάζεται ως ένας χαμηλών τόνων, έξυπνος διαπραγματευτής που στοχεύει πάντα στο να οικοδομήσει συναίνεση. Τα χρόνια της συνεργασίας του με τεχνοκράτες, όπως οι πρώην υπουργοί Ali Al Naimi και Khalid Al Falih, τον έχουν σφραγίσει. Από την άλλη βέβαια, απολαμβάνει το να βρίσκεται στο προσκήνιο στις συνεντεύξεις Τύπου, ως ο εκπρόσωπος της ντε φάκτο επικεφαλής  χώρας στον Opec.

Πέρυσι έφθασε, μάλιστα σε σημείο να προειδοποιήσει τους traders που αποτόλμησαν να αμφισβητήσουν στην πράξη την επίσημη πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, ότι θα «πονέσουν αφάνταστα»! Την προηγούμενη δε εβδομάδα ήθελε να …γονατίσει τους κερδοσκόπους στην αγορά πετρελαίου!

Ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ότι σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον ενεργειακό τομέα και σκέφτεται πολύ πάνω σε αυτά τα θέματα. Ωστόσο, τονίζουν, θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να συναινέσει στις επιταγές του ΙΕΑ για κάθετη μείωση στην προώθηση νέων έργων πετρελαίου. «Όποιος συμφωνεί με αυτό το σενάριο δεν βρίσκεται  σε επαφή με την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά προ ημερών, ο πρίγκηπας!