Ο OPEC εμμένει στην πρόβλεψή του για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2021, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να πρωτοστατούν στην πορεία αυτή, αν και σημειώνει τις αβεβαιότητες που υπάρχουν σχετικά με την πορεία της πανδημίας.  Στη νέα μηνιαία του έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, αναφέρει δήλωσε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) φέτος, ή 6,6%

Η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η πρόβλεψη της έκθεσης έρχεται παρά τη βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και ενώ προειδοποιεί για «σημαντικές αβεβαιότητες» σχετικά με την πανδημία του COVID-19, όπως η πιθανή εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη καθυστέρησε λόγω της επανεμφάνισης των κρουσμάτων COVID-19 και τα επιβολής νέων lockdown σε βασικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας και της Ινδίας», ανέφερε ο OPEC στη νέα μηνιαία έκθεσή του.

«Συνολικά, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, και ως εκ τούτου και της ζήτησης πετρελαίου, αναμένεται να κερδίσει σε δυναμική το δεύτερο εξάμηνο», ανέφερε η έκθεση. Ο OPEC προβλέπει για το 2021 παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά 5,5%, αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποθέτοντας ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα έχει «περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό» μέχρι τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου.

Το πετρέλαιο διαπραγματευόταν πάνω από τα 72 δολ. το βαρέλι πριν από την δημοσίευση της έκθεσης. Η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά 39% φέτος λόγω της αύξησης της ζήτησης και των περικοπών στην παραγωγή από τον OPEC και τους συμμάχους του, οι οποίοι συναπαρτίζουν το σχήμα που είναι γνωστό ως OPEC +.

Ο OPEC+ συμφώνησε τον Απρίλιο να μειώσει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου από το Μάιο έως τον Ιούλιο και επιβεβαίωσε την απόφαση σε συνάντηση την 1η Ιουνίου. Οι περισσότερες περικοπές παραγωγής θα παραμείνουν σε ισχύ μετά τον Ιούλιο. Οι προσπάθειες του  OPEC+ «έχουν ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο προς την εξισορρόπηση της αγοράς», τονίζει ο OPEC.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή πετρελαίου του OPEC έχει αυξηθεί, αντικατοπτρίζοντας την απόφαση για αύξηση στην παραγωγή αλλά και την προσθήκη της παραγωγής του Ιράν, το οποίο εξαιρείται των εκούσιων περικοπών λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ. Η παραγωγή τον Μάιο αυξήθηκε κατά 390.000 βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας συνολικά στα 25,46 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την έκθεση του OPEC.